Transformasjonsarkitektenes gylne mulighet

Takk til redaktør Gaute Brockmann som i Arkitektur N nr. 1/2018 tar opp interiørarkitektenes rolle og våger å blottlegge sin mangel på innsikt i interiørarkitektfaget. Lederen hans lover godt for samarbeid mellom fagfolk med komplementære kompetanser i tiden som kommer.

Det høres banalt ut å si det, men vi bor inne, og de kvalitetene som befinner seg bak inngangsdøren er det som avgjør i det lange løp. Isolert sett betyr det lite for bokvaliteten eller arbeidsmiljøet at bygget er et signalbygg. Vi må planlegge innenfra og ut, fastslår redaktør Brockmann samtidig som han poengterer at transformasjon nå er en like sentral del av arkitektfaget som nybygg. Det siste gjør innenfra-og-ut-kompetansen enda mer avgjørende. Utgangspunktet ved transformasjon er jo ikke blanke ark, men tidligere generasjoners kronglete planløsninger. Disse spenner ofte bein for løsninger tilpasset dagens krav både når det gjelder bolig og kontor.

Kanskje kan vi dra det enda lenger enn Brockmann gjør når han beskriver sin øyeåpnende opplevelse i den tidligere Mills-fabrikken? Kanskje skal vi interiørarkitekter våge å kalle oss transformasjonsarkitekter? Vi har bred innsikt i raskt skiftende kundeønsker, kunnskap om hvordan disse ønskene kan innfris og lang erfaring med skreddersøm.

Brockmann nevner spesielt Ledsten Arkitektur som har prosjektert det prisvinnende Mat-og merkevarehuset på Grünerløkka. Jeg var selv med på presentasjonen og befaringen i forrige uke og fikk et godt innblikk i hvordan Ellen Ledsten arbeider. Prosjektet er imponerende, men også en påminnelse om at det finnes mange Ledsten’er der ute. Som transformasjonsarkitekter må vi bli flinkere til å synliggjøre vår rolle. Vi kan ikke forvente at andre tar den jobben. Selv bruker jeg egen blogg, bloggen til Næringseiendom, egne nettsider, nyhetsbrev, intervjuer og foredrag til å dokumentere kompetansen vår og resultatene vi skaper.  Synlighet på alle flater til enhver tid er nødvendig for å formidle og forankre vår rolle som transformasjonsarkitekter.

Ramsøskar har mange års erfaring med transformasjon for Thon Hotels. Vi er så heldige å ha en byggherre som forstår at å bygge innenfra og ut betyr å la brukerne setter premissene for alt vi skal gjøre. I store og komplekse hotellprosjekter er det Ramsøskar som har ansvar for utforming av fasader, overordnet konsept, planløsninger, møbleringsplaner og farge- og materialvalg; kort sagt alt det man tradisjonelt forbinder med arkitektarbeid.  I øyeblikket arbeider vi med utvidelse av Thon Hotel Cecil og Thon Hotel Vika Atrium. I begge tilfeller skal eksisterende kontorfløyer transformeres til hotellrom.

”Dette er deres domene. Ikke la arkitektene komme og invadere det uten videre. En blanding av vernehensyn, miljøvern, forretningsbehov og endret livsstil og næringsliv har plutselig spilt ballen dypt inn i deres banehalvdel” skriver Gaute Brockmann. Sett fra mitt synspunkt er det ikke bare en gyllen mulighet, men en mulighet vi har grepet for lenge siden.

Vi må bare gjøre kompetansen vår synlig for alle der ute.

By |2018-02-24T15:07:53+00:00februar 24th, 2018|Ukategorisert|0 kommentarer

Legg igjen en kommentar