Ramsøskars tre hytteråd

Interiøret i dette innlegget er ikke Ramsøskars arbeid. Se bildetekst for mer info. 

Påske betyr lange, late dager – badet i sol og med et umiskjennelig preg av vår dersom vi er heldige. Det gir perfekt grobunn for hyttedrømmen.

Veien fra tanke til handling kan bli kort når du kjenner dragningen fra alle ”til salgs”-plakatene du møter på din vei. Vær glad i hyttedrømmen din, men hold samtidig hodet kaldt. Her er tre gode råd til hjelp både når du skal kjøpe hytte og når du skal pusse opp:

1. Det urbane hører hjemme i byen

Mange hytter ligner eiernes boliger til forveksling. For oss ser det ut for at det vi kaller visningskulturen og stylingkulturen har inntatt både fjellheimen og den ytterste nøkne ø. Hyttene er innredet med betong, glass, hvitt kjøkken og designmøbler og er så konseptuelle at selv små gjenstander med personlig preg vil forstyrre inntrykket. Forskjellige boliger skal ha forskjellig identitet, mener vi. Hytta skal ikke være hjem nr. 2, men et annet hjem. Hytta skal være et fristed – det betyr også designfri.

Foto: Mona Gundersen Styling: Kari Delotis Arkitekt: Arne Thorsrud. Bildet er hentet fra Interiørmagasinet.

2.Tenk helhet

Interiøret skal likevel ikke se ut som om tilfeldighetene har rådet. Blander man for eksempel ulike typer treverk og lar en fondvegg være prikken over i’en, blir det som regel ikke vellykket. Tommelfingerregelen er at vegger, gulv og fast innredning skal ha et enhetlig preg. Når denne rammen er på plass, står du ganske fritt mht. løse møbler og dekorative elementer. Du kan skape din egen stil bl.a. ved å bruke kontrasteffekter, gjenstander med affeksjonsverdi og ting som du av ulike årsaker vil ta vare på.

Foto: Mona Gundersen Arkitekt: Arkitektfossland AS v/siv.ark. MNAL Geir Fossland – int. ark Elin Fossland. Bildet er hentet fra Interiørmagasinet.

3.Unngå for mørk beis

Hytta skal være et sted for kos og hygge. Det krever en varm atmosfære, og den er vanskelig å skape dersom man bruker for mørk beis innvendig. Vær spesielt oppmerksom på dette dersom det er snakk om tømmervegger. Er de først beiset for mørke, skal det godt gjøres å lysne dem.  Husk også at bruntoner er mer stemningsskapende enn sort. Sort krever grått og mer sort, og resultatet blir et hardt uttrykk. Velger du for eksempel laurbærgrønne vegger, vil det passe godt med rødtoner, ubehandlet tre og sorte detaljer. Utgangspunktet for kos og hygge blir et helt annet.

Foto: Mona Gundersen Arkitekt: Arkitektfossland AS v/siv.ark. MNAL Geir Fossland – int. ark Elin Fossland. Bildet er hentet fra Interiørmagasinet.