10 SPØRSMÅL DU BØR STILLE FØR DU KJØPER NY BOLIG

Er du på jakt etter ny bolig? Da har vi gode nyheter. Det er tegn på at vi beveger oss inn i kjøpernes marked, hvilket betyr at du som boligkjøper kan bli enda mer kresen. Ikke bli ruset på boligdrømmen, men ta heller frem notatblokken og noter deg disse spørsmålene før du skal på visning. Det er mye tid og ikke minst penger å spare ved å tenke på disse tingene før du legger inn et bud.


Publisert 4. juni av Trond Ramsøskar


  1. Tilfredsstiller planløsningen behovene dine? Er rommene av en slik innbyrdes størrelse at de enkelt lar seg møblere? Er planløsningen i prospektet nøyaktig, eller er det avvik mellom tegningen og de faktiske forholdene?
  2. Hvilke vegger er bærevegger og hvilke er lettvegger? Det er det viktig å vite dersom du ønsker å endre rominndelingen. Still spørsmål til megleren, og lær deg å «lese» boliger. Byggeåret forteller mye. Er bygningen for eksempel oppført rundt 1900, er det vanligvis tykke bærevegger i kjernen av leiligheten. I nyere boliger ligger bæringen gjerne i ytterveggene. Da står du friere til å gjøre endringer.
  3. Er gulvet av heltre, parkett, vinyl eller laminat? Disse materialene kan i dag se like ut. Er vegger og tak i god stand? Finnes det strie som må helsparkles? Finnes det stukkatur som du blir begeistret over, men som må repareres?
  4. Hvor er lamper og stikkontakter plassert? Er det elektriske anlegget skjult? Det kan bli dyrt å flytte på lampeuttak og stikkontakter.
  5. Er det vannbåren eller elektrisk varme? Hvis det er varmekabler, hvor gamle er de? Elektrisk gulvvarme er dyrere i drift.
  6. Er det membran på badet? Er det dusjkabinett, eller dusjer man rett på gulvet? Risikoen for lekkasje er størst i det siste tilfellet.
  7. Er det høye eller lave vinduer? Hvor gamle er de? (Vindusglasset skal være merket med produksjonsmåned og -år. Du finner det i foringen mellom glassene.) Husk at lave vinduer kan gjøre flytting av kjøkkeninnredningen vanskelig. Det samme gjelder vinduer som åpnes innover.
  8. Er boligen tilstrekkelig isolert? Også her forteller byggeåret mye. Nye boliger er bedre isolert, noe som medfører lave oppvarmingskostnader.
  9. Må det dreneres rundt boligen? Da kan det bli dyrt å bygge ut kjelleren. Sjekk om det ligger en sort plast mellom yttervegg og jord. (Den stikker ofte noen centimeter opp).
  10. Er ventilasjonen basert på sentralavsug med vifte på taket eller punktavsug med sjakter som kanskje drar lukten av din matlaging inn på badet til naboen? Husk at det i mange borettslag og sameier ikke er tillatt å endre ventilasjonsopplegget i leiligheten.

Foto: Espen Grønli

Lik Ramsøskar Interiørarkitekter på facebook

KONTAKT OSS HER

Copyright Ramsøskar