Fargelegg hverdagen din

Interiøret i boligen din skal speile menneskene som bor der. Farger er et av de viktigste virkemidlene for å oppnå personlig preg. Det er fargene som gir liv, skaper spenning og overraskelse.

Nedenfor får du noen tips om fargevalg. Vil du lære mer, bør du lese Ramsøskars Boligbok der bruk av farger er et hovedtema. Boken kan du bestille her.

1. Tenk stort
Mange sier at de liker farger, men at det ikke må bli for mye av det gode.  Min innfallsvinkel er en annen: Du må tenke stort. En fargeklatt av en pute gjør ingen forskjell, og et håndkle i sterke farger kan ikke redde et hvitt bad.

2.  Øv deg
Vil du gå forsiktig frem, begynner du med ett rom der du kan teste fargegleden din. Du får mer ut av det enn av å plassere noen fargeklatter rundt om i hele boligen. Start gjerne med soverommet. Du kan endre veggfarge, kjøpe nye gardiner, montere et hodegjerde og kanskje male garderobeskapene. Når du har designet et helt interiør, blir du tryggere i dine valg og får lyst til å bruke mer farge også i andre steder i boligen.

3. Identifiser ”dine” farger
Ser du et interiør som tiltaler deg, bør du analysere det og finne ut hva det er som appellerer til deg. Vi har alle en personlig fargevifte. Noen farger liker vi godt og andre kan vi overhodet ikke tenke oss å bruke. Ta utgangspunkt i hvilke følelser og tanker ulike farger fremkaller hos deg og lag din egen fargevifte.

4. Velg farger som spiller på lag
Mange holder seg til én farge og lar den gå igjen i hele huset. Det kan bli kjedelig. Du bør lage din egen fargebase, bestående av tre farger som spiller på lag med hverandre. Hvitt og sort regnes ikke som egne farger, men bidrar til å forsterke eller dempe fargene du bestemmer deg for. Duse, lyse farger fungerer best sammen med hvitt. Klare, sterke farger kommer best til sin rett sammen med sort fordi sort gjør fargen tydeligere. En hovedregel er at lyse gulv passer best til lyse farger, og mørke gulv fungerer best sammen med klare, sterke farger.

5. Ingenting må være tilfeldig
Når du har funnet fargebasen din, må du bruke den planmessig. Tommelfingerregelen er enkel: I gjennomgangsarealer kan fargene være spenstige, i oppholdsrom må atmosfæren være dusere.

6. Glem ikke møblene
De færreste kan skifte ut alt de eier når de pusser opp eller kjøper ny bolig. Når du definerer fargebasen din, må du altså ta hensyn til eksisterende møbler. Men de kan kanskje trekkes om? Eller kanskje kan sofaen fornyes med noen puter?

7. Helheten teller
Du må tenke på samme måte som når du komponerer et bilde. Alt henger sammen med alt. Husk derfor at farger til vegger, møbler og tekstiler må velges samtidig. Gå ikke i den fellen at du bestemmer veggfarge før de andre elementene er på plass. Det er alltid enklere å finne en veggfarge som passer til et stoff enn omvendt.

Bestill Ramsøskars Boligbok i dag og få fri frakt!

Bestill Ramsøskars Boligbok her
By |2017-07-29T23:35:27+00:00juli 29th, 2017|Bolig|0 kommentarer

Legg igjen en kommentar