Juletre: Tilbake til barndommen

Tanken på et juletre som står og skinner i hjemmet vårt, fyller oss alle med forventning.  Når treet skal på plass, blir vi barn både store og små.

Det finnes mange måter å pynte til jul på: Noen sverger til tradisjon, andre til den ferskeste trenden. Hos Ramsøskar slår vi et slag for en jul i barndommens tegn – kall det gjerne en vintage-jul. Gjensynet med egenproduserte nisser, engler og lysestaker fra barnehage og skole vekker gode minner både hos den som har laget gjenstandene og hos far eller mor som var så heldig å få dem i gave. En viktig dimensjon ved høytiden forsvinner hvis julehuset blir for moderne og strømlinjeformet.

Det vi omgir oss med må alltid ha et personlig preg. Hvis ingenting i interiøret forteller hvem vi er og hvor vi kommer fra, blir det fort sjelløst og kjedelig.  Når vi pynter til jul, har vi en sjelden anledning til å markere det genuint personlige. Trolldeigsfigurene, de tovete røde eplene og andre små og store barndomsminner er en viktig del av familiehistorien vår. Voksne barn som kommer hjem til jul blir glade for å se at gjenstanden de strevet med på juleverkstedet er hentet frem, og små barn blir stolte når årets produksjon av julepynt får hedersplassen.  På loftet finnes det kanskje til og med julepynt som forteller hvordan tidligere generasjoner feiret jul?

Du behøver ikke å være redd for at uttrykket blir for sentimentalt.  Vår erfaring er at vintage- gjenstandene fungerer fint som blikkfang eller kontrastelementer. Tenk deg for eksempel et ”gammelt” juletre i et moderne interiør. Det blir helt sikkert lagt merke til.

Julepynten er sesongbetont og ryddes bort etter et par uker. Da gjør det vel ingenting å tøye grensene sine litt?