Peis: Vi klarer oss ikke uten

Nordmenn elsker peis, og det skyldes ikke først og fremst varmeeffekten. Hovedpoenget er i mange tilfeller stemningen som følger med på kjøpet.

Det bygges utepeiser og grillhytter, og det monteres bålpanner og provisoriske ildsteder for å ivareta behovet for kos og hygge. Peisflammer i TV-ruten er også en mulighet: Kall det gjerne en nødløsning for den som synes at illusjonen om levende flamme er bedre enn ingen flamme i det hele tatt.

Når denne rotnorske varmekilden har en så fremtredende plass i folks bevissthet, blir forventningene høye, og det er lett å bli skuffet over resultatet når man anskaffer peis. Følger du tommelfingerreglene nedenfor, unngår du de vanligste fallgruvene.

1. Peisåpningen må vende rett vei.

Som interiørarkitekter hender det at vi får i oppdrag å ”snu” peisen fordi den ikke stemmer med  kundens levemåte. Sørg derfor for at plasseringen er godt gjennomtenkt. Skal peisflammen være til glede når du sitter i sofaen eller i spisestuen? Eller har du helt andre ønsker? Er du smart, velger du en peis som er åpen på flere sider. Den kan dekke ulike behov.

2. Avstand til gulvet

Skal du få best mulig føling med flammene når du sitter i sofagruppen, bør peisen plasseres 30 cm over gulvhøyde.  Er det snakk om spisestuen, dobler du til 60 cm. Mange undervurderer dette punktet, men glem aldri den norske holdningen til peis: Vi vil se flammene. Varmeeffekten er en annen skål.

3. Så sømløst som mulig

Velger du peisovn, skal den ha mest mulig glass og best mulig innsyn fra flere sider.  Eldre produkter hadde mye metall og lite glass. De ga seg ikke ut for å være noe annet enn ovner. Dagens løsninger minner mer om akvarier og bygger opp under illusjonen om et åpent ildsted. De fleste av disse har heismekanismer som gjør at graden av åpen flamme kan varieres.

4. Peis på soverommet?

Tanken virker besnærende, for hva kan være bedre enn å høre peisilden sprake når du kryper under dynen med en bok eller en god film en kald vinterkveld? Problemet er bare at temperaturen i rommet gjør det vel lunt når du omsider skal sove. Du hviler sannsynligvis bedre uten peisvarme.

5. Det er håp for en gammel peis

Mange tror at en umoderne peis må rives og erstattes med en ny. Gjør ikke det før du har vurdert renovering. Det finnes mange måter å forlenge peisens levetid på samtidig som du bevarer boligens sjel. Et eksempel er peisen som er avbildet nedenfor. Den store murveggen ble pusset og selve peisen kledd med sorte mosaikkfliser.Mer skulle det ikke til for å skape et moderne uttrykk.