BAK FASADEN PÅ EN GRÅ BYGÅRD 2017-10-12T04:19:38+00:00

Project Description

BAK FASADEN PÅ EN GRÅ BYGÅRD

 

Detaljer

Oppdragsgiver: Privat
Fakta: Endring av planløsning og design av leilighet
Ferdigstilt: 2017
Sted: Oslo
Foto: Niklas Hart

 

Leiligheten, som ligger i en gammel boligblokk,var trist og nedslitt. Eierens bestilling var tredelt: en helt ny og tidsmessig planløsning, moderne innredning og et interiør med personlig snert. Skal noe prosjekt forsvare betegnelsen ”total makeover”, må det være dette.

 

Rominndelingen ble endret slik at soverom og kjøkken byttet plass. Det nye soverommet vender mot bakgården og gir beboerne bedre nattero enn det gamle som lå mot gaten. Det som nå er kjøkkenet ble slått sammen med stuen, og resultatet ble et stort og flott allrom som gir plass til arbeidskjøkken, spisestue og en tv- og sofasone med en stor plassbygget bokhylle.

Eieren la vekt på at stemningen i oppholdsarealet skulle være lun og behagelig. Veggene ble derfor malt i en dyp blåtone, og det ble også den plassbygde bokhyllen. Dette gjør at hyllen glir naturlig inn i interiøret uten å bli for fremtredende. Den mørke kjøkkeninnredningen med påkostet benkeplate bidrar til sømløs overgang mellom kjøkken og stue. Kjøkkenets farge og materialer repeteres i tv-benken slik at rommet fremstår som et harmonisk hele til tross for tydelig soneinndeling.

Det var viktig for eieren å finne plass til en gammel, arvet kommode, og den ble derfor integrert i bokhyllen. Møbelet fikk på denne måten hederplassen i rommet – fint opplyst og fremhevet av innfelte spotlys. Denne kommoden og gulvflisene i inngangspartiet er viktige kontrastelementer i et interiør som for øvrig er helt moderne. Gulvflisene understreker leilighetens lange historie gjennom et mønster som var vanlig i denne typen bygårder.

Spennende belysningsløsninger er et av boligens fremste kjennetegn. Kjøkkenet og stuen hadde stor takhøyde, og ny himling måtte lages. Det ga god anledning til å montere innfelte spotlys som bidrar til godt allmennlys og samtidig gir punktbelysning der det er nødvendig. Kjøkkenbenken lyses opp av eksklusive veggarmaturer i sort stål og messing. Disse ble valgt pga. nærheten til stuedelen av rommet. I tillegg ble det bygget en smart pendelløsning over spisebordet: Her kan lampene flyttes avhengig av hvor mange man ønsker å dekke til. De ulike lyskildene gir variert lys, og det finnes rikelig med dimmere som gjør det enkelt å variere stemningen. Integrert belysning i den plassbygde bokhyllen bidrar positivt til atmosfæren.

 

Relaterte prosjekter