Tenk som en scenograf

God lyssetting kan få et enkelt hjem til å skinne, og dårlig belysning kan sende et påkostet hjem rett til skyggenes dal.  Lys er mye viktigere enn du tror.  Tenk som en scenograf: Velg lyseffekter som lar interiøret ditt komme til sin rett.

Du må skille mellom direkte og indirekte belysning. Direkte lys får vi når lyskilden lyser rett på en flate. Indirekte lys er lys som reflekteres, som regel fra en vegg eller et tak. La en arbeidslampe lyse mot bordplaten og vend den deretter mot taket. Da ser du forskjellen.

Behovet for lys varierer fra sone til sone i boligen. I arbeidssonene, for eksempel på kjøkkenet, er det nødvendig med mye og godt lys. I garderoben trenger du rikelig med lys på klær og sko. Det innebærer i begge tilfeller direkte belysning.

I hvilesonene, for eksempel i stuen, skal du slappe av og kose deg, og da passer det best med indirekte lys. Det virker stemningsskapende fordi det er mykere enn direkte lys. I hvilesonene er det i tillegg behov for direkte belysning på bilder, på bøker og på andre gjenstander som du ønsker å fremheve.

Det er to hensyn å ta: Det må være nok lys, dvs. riktig lysmengde i alle rom. Lyset må være av rett type. Du kan ikke ha hyggelys der du trenger arbeidslys – eller omvendt.

Kjøp derfor aldri lamper uten å vite nøyaktig hva du skal bruke dem til. Det hjelper ikke om lampen er superkul dersom den dekker et helt annet behov enn det du har.

Her får du noen eksempler:

En elegant lampe i riktig høyde lyser opp bordplaten gjør spisebordet til en samlingsplass. Glass og servise kommer til sin rett.

Lysekroner er vakre å se på, men egner seg dårlig rett over stuebordet. Store taklamper har en tendens til å stenge innsynet og bryte opp sofagruppen. Velg heller en fleksibel stålampe.

 

Den strenge vegglampen står i kontrast til det fargesprakende tapetet samtid som den fremhever det ved å lyse det opp.

 

 

På dette kjøkkenet er det brukt utenpåliggende spotlys for å unngå å senke taket. Over kjøkkenøya er det montert en nedsenket flåte med innfelte spotlys og LED-lys i overkant. Resultat: både spennende lyseffekter og godt arbeidslys.

 

 

By |2017-11-17T13:25:11+00:00november 17th, 2017|Ukategorisert|0 kommentarer

Legg igjen en kommentar