3D-visualisering: Du tror det ikke selv når du får se det

Ta en titt på fotografiet nedenfor. Teksturen i tapetet synes tydelig, og det samme gjør støvet på bordplaten og detaljene for øvrig. Du er ikke den første som lar deg lure: Det er nemlig ikke et fotografi du ser på, men en grafisk visualisering laget med det siste innen 3D-verktøy.

3D-visualisering brukes når vi skal vise frem noe som ennå ikke er bygget. Den er nyttig i to situasjoner: I prosjekteringsfasen når vi som interiørarkitekter skal formidle konsepter og designideer til kunden og i markedsføringsfasen når eiendomsutvikleren skal selge kontorlokaler og boliger som fremdeles er under oppføring.

Hos Ramsøskar har interiørarkitektene 3D-grafikeren Jimi Tornberg til å hjelpe seg. Han er utdannet i Vancouver og jobbet tidligere i TV-spill-industrien og som grafiker innenfor arkitektur. Jimi beskriver en god visualisering på denne måten:

– Graden av detaljer avgjør kvaliteten. Målet er at visualiseringen skal se ut som et fotografi. Teksturen i materialene må frem, lyssettingen må synes tydelig, og møblene må se ekte ut. Dessuten må vi unngå at det blir for perfekt. I virkelighetens verden er det ofte et hakk i taklisten, litt støv på bordet osv.

Jimi starter alltid med autentiske materialer. Han vurderer tekstur, grad av refleksjon, fargenyanser og mønstre som han så simulerer med avanserte grafiske programmer. Detaljrikdommen er proporsjonal med tiden han bruker.

– Mange av 3D-visualiseringene vi ser i det offentlige rom er for enkle. De er ikke fotorealistiske og gir kun en idé om hvordan en arbeidsplass eller en bolig kommer til å se ut når den er ferdig.

Enda har vi bare sett begynnelsen. Hos Ramsøskar tror vi at faget vårt kommer til å endre seg mye. Interiørarkitektenes jobb blir først og fremst konsentrert om det kreative, mens tegnearbeidet blir digitalisert og etter hvert basert på spesialkompetanse. I utlandet ser vi allerede en ekstrem spesialisering hos 3D-grafikere. Noen arbeider med lyssetting, andre med farge og atter andre med møblering.

Også eiendomsbransjen er i endring. Når Ramsøskar satser bevisst på spesialkompetanse, er det fordi fremtidens kunder vil etterspørre det.  Om ikke lenge kommer eiendomsforvaltere og boligkjøpere ikke bare til å forlange fotorealistiske bilder men kanskje også til å sitte med VR-briller foran helt andre prospekter enn dem vi kjenner i dag. Nedenfor finner du noen flere imponerende 3D-visualiseringer.

Velkommen til fremtiden!