4 råd for hyttekjøpere

Eiendomsmeglerne melder om hektisk aktivitet og stor omsetning.  Sommerferie betyr lange, late dager og gir perfekt grobunn for hyttedrømmen, spesielt nå når koronarestriksjoner setter bom for de fleste utenlandsreiser. 

Veien fra tanke til handling kan bli kort når du kjenner dragningen fra ”til salgs”-plakatene. Vær glad i hyttedrømmen din, men hold samtidig hodet kaldt. Feriestemningen, lyset og solvarmen utkonkurrerer selv den beste boligstylist, og salgsobjektene viser seg fra sin aller beste side. Husk da at forelskelse ved første blikk er et spinkelt beslutningsgrunnlag for store investeringer.

Her følger noen nyttige råd til deg som skal realisere hyttedrømmen:

1. Spørsmål du må tenke nøye gjennom

Som nevnt er det lett å bli revet med. Før du går på visninger bør du derfor bli enig med banken om hvor mye du kan låne og til hvilken rente. Bestem deg for hvor grensen skal gå i en eventuell budrunde, og husk å inkludere kostnader til oppussing i regnestykket.

Vurder nøye hvor mange rom du behøver. Planlegger du å holde åpent hus for gjester, eller vil du være mer restriktiv? Skal gjester kunne overnatte og være på besøk i flere dager?

Hyttebygging og hyttekjøp betyr startskuddet for etablering av tradisjoner som skaper tilhørighet og samhold mellom generasjoner. Dersom du har barn, bør du tenke på at gode hytteopplevelser er gode barndomsopplevelser. Legg derfor til rette for at barnas venner kan få være med av og til.

2. Hyttevisning: Hold hodet kaldt

Første bud er å være godt forberedt slik at du vet hva du skal se etter. Smittevernhensyn gjør at privatvisning nå er blitt alminnelig, og dette kan du utnytte til din fordel. Be gjerne om å få komme tre – fire dager før den annonserte visningen. Da får du tid til å områ deg.

Skaff deg på forhånd en enkel lasermåler. Hvis det er 20 eller 30 mil å kjøre, er det krevende å finne ut om sofaen kan settes der du har tenkt å plassere den. Måler du opp alle rom når du er på visning, har du etterpå all den informasjonen du trenger.

Spørsmål til vurdering:

  • Ønsker du deg sommerhytte eller helårshytte? I det siste tilfellet må du undersøke om visningsobjektet er tilstrekkelig isolert. Husk at beliggenhet er viktigere når det gjelder sommerhytte enn vinterhytte eller privatbolig. Er du ute etter nærhet til sjøen; er lyden av bølgeskvulp et krav?
  • Er planløsningen fleksibel? Finn ut om det er enkelt å gjøre endringer. Kan du for eksempel bygge på i høyden eller lage hems? Kartlegg også hvilke vegger som er lettvegger og hvilke som ikke kan rives eller flyttes.
  • Hvor er den beste utsikten, og hvor er vinduene plassert? Dette er viktig dersom planløsningen skal endres. Foretrekker du å ha utsikt fra soverommet når du våkner om morgenen, eller prioriterer du å se vakker natur fra kjøkkenvinduet? Husk at det er lurt å unngå vestvendte soverom. Disse blir ofte for varme på kveldstid.
  • Hvor opptatt er du av komfort? Kartlegg hvilke krav de ulike familiemedlemmene har. Må det være innlagt vann og strøm? Må det være toalett inne, eller er det mulig å leve med utedo?

3. Hvor glad er du i vedlikehold?

Drømmeferien skal gi frihet fra hverdagens krav. Pass på at du velger en hytte som passer til familiens levemåte og interesser.

  • Blir fritidsboligen utsatt for stor slitasje, må du ta hensyn til det. Har du for eksempel barn som løper ut og inn og kanskje glemmer å ta av seg fotballskoene eller å vaske seg, bør du unngå dyre og eksklusive materialer. Stemningen blir fort anstrengt når du hele tiden maser om det flotte gulvet eller de skjøre gardinene.
  • Tenk nøye gjennom hvor mye av ferien du vil bruke på vedlikeholdsoppgaver. Hvem skal skure, olje eller lakke tregulvet? Hvem skal impregnere kjøkkenbenken? Hvem skal med jevne mellomrom behandle benkeplater og møbler med olje? Hvis det er vanskelig å svare på disse spørsmålene, bør du vurdere enkle materialer som krever lite.
  • Skaff deg kunnskap om hva ulike materialer tåler slik at du unngår ubehagelige overraskelser. Blir du for eksempel sjarmert av en benkeplate i ekte marmor, så husk at den har sine svakheter. Setter du et sølete rødvinsglass der, vil du neste dag se at rødfargen har trukket inn i marmoren og blitt til et varig minne. Det svir økonomisk å måtte skifte ut platen.

4. Beslutningen – sannhetens øyeblikk

Før du bestemmer deg, må du vurdere hva som skal til før du blir helt fornøyd.  Finner du ut at du vil installere bad, vil dette fort beløpe seg til en halv million når nye rør skal føres frem. Dette bør ikke komme som en overraskelse etter at kjøpekontrakten er undertegnet. En god leveregel er at du ikke bør kjøpe et oppussingsobjekt dersom du ikke har råd til å pusse det opp. Du bør heller ikke gjøre sommerferien til en maleferie hvis ikke akkurat det er drømmen din.

Er du overbevist om at visningsobjektet har potensial til å bli drømmehytta, legger du inn bud samtidig som du setter et tak for hvor høyt du  er villig til å gå i budrunden.

Det er bare å hoppe i det. Hva venter du på?