ABC for boligvisning

Få av oss gjør større investeringer enn når vi kjøper bolig. Likevel stiller mange uforberedt på visning og leverer bud neste dag. Boligdrømmen trumfer alt.

interiør, interiørarkitektur, stue, inspirasjon

Boligmarkedet har våknet til liv etter en lang sommerferie. Nå går omsetningen tregere enn før, og det gir potensielle kjøpere mulighet til å vurdere objektene grundig. Bruk muligheten! Husk at boligannonser og prospekter er laget for å lokke frem drømmen i oss. Hvem ønsker ikke en sjarmerende, idyllisk, lekker, velholdt, barnevennlig, innholdsrik, solrik, strøken, moderne bolig med sjel og sentral beliggenhet? Følg våre enkle råd når du er på visning, så unngår du ergrelser, skuffelser og økonomisk blåmandag.

Kjøp av bolig krever planlegging. Visningen er kort og hektisk, og du må derfor være godt forberedt. Sett deg inn i prospektet, og les det kritisk. Skriv ut plantegningen og gå analytisk til verks. Del analysen i tre deler:

Kartlegging

Bruk plantegningen. Gå fra rom til rom, vurder nøye og ta bilder av gulv, tak og vegger. Det er smart å ta ett bilde fra hvert hjørne i alle rom, da får du det totale inntrykket. Bruk sjekklisten vår og noter underveis. Her er noen av spørsmålene du bør stille deg:

  • Tilfredsstiller planløsningen behovene dine? Er det enkelt å møblere de ulike rommene? Er planløsningen i prospektet nøyaktig, eller er det avvik mellom tegningen og de faktiske forhold?
  • Hvilke vegger er bærevegger, og hvilke er lettvegger? Dette er viktig å vite dersom du vil endre rominndelingen.
  • Er gulvet av heltre, parkett, vinyl eller laminat? Disse materialene kan i dag se like ut. Er vegger og tak i god stand? Finnes det strie som må helsparkles? Finnes det stukkatur som du blir begeistret over, men som må repareres?
  • Hvor er lamper og stikkontakter plassert? Er det elektriske anlegget skjult i veggene, eller finnes det synlige ledninger i taket?
  • Er det vannbåren eller elektrisk varme? Hvis det er varmekabler, hvor gamle er de? (De varer dessverre ikke evig.)
  • Er det høye eller lave vinduer? Hvor gamle er de? Lave vinduer kan gjøre flytting av kjøkkeninnredningen vanskelig. Det samme gjelder vinduer som åpnes innover.
  • Er boligen tilstrekkelig isolert?
kjøkken, ramsoskar, interiør

Vurdering

På grunnlag av kartleggingen vurderer du hvor mye du må investere i tillegg til kjøpesummen:

  • Er det behov for utbedringsarbeid? Hvis ja, hva gjøres, og hva blir prisen?
  • Hva må til for at du skal bli helt fornøyd? Må du ta hele kostnaden på én gang, eller kan arbeidet fordeles over en litt lengre periode? Kjøkken og bad er de største utgiftspostene, kan du vente en stund med disse rommene?

Beslutning

Du har nå grunnlag for å vurdere om du skal by på boligen – og i tilfelle hvor mye. Trekk en nøktern konklusjon. Jo mer som skal til for at boligen blir slik du vil ha den, jo mindre attraktiv bør den være for deg. Velger du likevel å by, må du i budrunden ta høyde for den kapitalen du trenger til oppussing. Det er ingen skam å stoppe når smertegrensen er nådd. Skriv gjerne det maksimale beløpet på en lapp og heng den på telefonen.

Hvis du får tilslaget, bør du sikre deg rett til å se boligen én gang til før overtakelse slik at du kan ta mål, vurdere farger osv. Pass på at dette blir klart og tydelig avtalt. Du må også forsikre deg om at plantegningen er reell og at antall kvadratmeter faktisk stemmer. Mange boligselgere er lite behjelpelige når boligen først er solgt. Ikke vær redd for å være bestemt. Det er bedre å gjøre seg upopulær på visning og i kontraktsmøter enn å måtte engasjere advokat etter innflytting.

Du finner flere tips og råd i Ramsøskars Boligbok

Kjøp boken her