Aldri et interiør uten kontraster

Kontrastvirkninger gir energi til interiøret; uten kan uttrykket bli flatt og monotont. Som estetisk virkemiddel må kontrastene brukes på en gjennomtenkt måte, og mengdeforholdet er avgjørende.

Velger du eksempelvis to stilarter og bruker 50 % av hver, blir inntrykket kaotisk. Blander du alle tenkelige kontrastelementer, blir sluttresultatet forvirrende. Blandingsforholdet 1:4 gir fin virkning. Med 1:10, får du ikke kontraster, men spennende overraskelseseffekter. På den måten kan du fremheve detaljer og enkeltgjenstander.

Nedenfor presenterer vi ulike måter å skape kontrastvirkninger på. Vil du lære mer, kan du lese Ramsøskars boligbok. Bestill boken her.

1) Klassisk og nytt
Klassiske møbler i et nytt interiør gir morsom effekt. Det samme gjør nye møbler i et klassisk interiør. Men glem ikke mengdeforholdet. Kunsten er å løfte frem enkeltgjenstander.

2) Feminint og maskulint
Denne kraftfulle kontrasten er en favoritt for mange. Lette, luftige elementer settes inn i tyngre og mer massive omgivelser.

3) Lyst og mørkt
I norske hjem er dette en av de mest brukte kontrasteffektene. De fleste har erfaring med lyse vegger og mørkt gulv. Vårt eksempel viser et stramt innredet soverom der hovedgrepet er kontrasten mellom lyst og mørkt. Helhetsinntrykket er enkelt, stilfullt og lite prangende.

4) Matt og blankt
Forskjellige glansgrader på gerikter, lister, vegger, tak og gulv gir rytme og variasjon i flatene. Det er ikke snakk om store kontraster, men om nyanser som gjør at et interiør går fra å virke flatt til å bli levende. Spillet mellom matt og blankt er spennende.

5) Lett og tungt
Alle oppholdsrom bør ha en kombinasjon av lette og tunge møbler – hvis ikke oppstår ubalanse. Tenk deg en stue med to store, dominerende sofaer. Den har et ensformig og monotont uttrykk som brytes opp straks lettere stoler kommer på plass.

6) Lys og skygge
Kontrastvirkning skapt ved hjelp av lys og skygge er også blant nordmenns favoritter. Dette er oppskriften på den typisk norske kosestemningen. Lyse og mørke partier i vekselvirkning gir et levende inntrykk.

7) Grovt og fint – hardt og mykt
Denne kontrasten gir særpreg. Grove gulv kan for eksempel kombineres med lette, elegante møbler. Det gjør at både gulvet og møblene kommer til sin rett. Uttrykket blir elegant og røft – ikke tungt slik det ville bli med store møbler på grovt gulv.

8) Farger
De fleste av oss tenker på farger når det er snakk om kontraster.   Fondveggen er for eksempel blitt vanlig i norske hjem de siste årene. Man lar én vegg skille seg ut ved hjelp av en annen farge eller mønstret tapet.

Har du lyst til å lese mer? Bestill Ramsøskars Boligbok i dag og få fri frakt!

BESTILL HER