Dette må du tenke på når du velger belysning

Belysning er viktig. På kontoret, i hjemmet og i alle omgivelser der folk skal trives. Spesielt i årets mørkeste måneder må belysningen være på plass. Det må være nok lys, og riktig lysmengde i alle rom. Lyset må dessuten være av rett type. Du kan ikke ha hyggelys der du trenger arbeidslys – eller omvendt. Kjøp derfor aldri lamper uten å vite nøyaktig hva du skal bruke dem til. Det hjelper ikke at designet er flott dersom lampen dekker et helt annet behov enn det du er ute etter. 

Kontorinnredning

Hos Qualified professionals plasserte vi dempede vegglamper som skaper en behagelig atmosfære i de sosiale sonene. Her er det lagt godt til rette for å ta et pust i bakken eller en samtale med en kollega.  

Les også: Enkel guide til kontorbelysning

Direkte og indirekte lys har forskjellig funksjon

Vi skiller mellom to typer av belysning, direkte og indirekte. Direkte lys får vi når lyskilden, for eksempel en leselampe, lyser rett på en flate eller et objekt. Indirekte lys er lys som reflekteres, som regel fra en vegg eller et tak. Lar du en arbeidslampe lyse mot bordplaten for å deretter vende den mot taket vil du se forskjellen. 

Kontorinnredning

Hos Infront sørget vi for å plassere godt med lys i arbeidssoner. Belysningen legger til rette for godt fokus under møter og ved planlegging. 

Klare skiller mellom arbeidssoner og hvilesoner er viktig

Behovet for lys varierer fra sone til sone. I arbeidssonene, for eksempel på et kjøkkenet, er det nødvendig med mye og godt lys. I garderoben trengs det også rikelig med lys på klær og sko. Det innebærer i begge tilfeller at det blir nødvendig med direkte belysning. 

I hvilesoner er derimot kravene til belysning annerledes. Der skal du slappe av og kose deg, og da passer det best med indirekte lys. Det virker mer stemningsskapende. I pauserommet på arbeidsplassen vil dempet belysning bidra til den gode samtalen rundt bordet. I hjemmet vil det skape en behagelig atmosfære der det er lett å lene seg tilbake å ta et pust i bakken. 

I noen tilfeller er det behov for direkte belysning også i hvilesonene. Det kan være bøker eller andre gjenstander som er ønskelig å fremheve, eller behov for sterkere lys til fritidshobbyer.

Delikat soverom

I hjemmet vil integrert lys på sengegavlen skape en behagelig stemning på soverommet. Lyseffekten er dessuten dekorativ. I denne boligen står den indirekte belysningen i stil med det moderne og maskuline uttrykket.

Trenger du tips? Vi gir deg 8 råd til belysning i hjemmet.

Belysning kan heve helhetsinntrykket. Flotte lyseffekter kan være med på å gi boligen eller kontoret særpreg. Her er 4 enkle tips som kan gi inspirasjon: 

  1. Ledlys bak seng eller sofa gir liv til rommet. Lys foran gardiner og nattbordslamper som lyser opp vegger og tak har samme effekt. 
  2. Spotlys i gulvet virker forseggjort og overraskende. Lysene kan også fungere som ledstripe i nødsituasjoner. 
  3. Lys kan legges i benkeplater, klesskap, hyller, gardiner og nisjer. Det løfter inntrykket og skaper spennende effekter. 
  4. Farget lys er effektfullt. Utenpåliggende domer i taket og RGB ledlys gjør det mulig å variere stemningen i rommet og på den måten fargelegge hverdagen. 

Har du et prosjekt du vil diskutere med oss? Vi svarer deg gjerne på dine spørsmål