Enkel guide til god kontorbelysning

Riktig belysning er avgjørende i alle omgivelser der folk skal trives og yte best mulig, ikke minst på kontoret der de fleste av oss tilbringer mye tid. Lys er viktigere enn du tror. Målet må være todelt: godt arbeidslys og riktig stemningsbelysning, alt i tråd med bruken av lokalet.

God lyssetting er vel så viktig på kontoret. Det er to hensyn å ta: lysmengden må være tilpasset formålet, for mye lys er like ille som for lite. Lyset må dessuten være av riktig type. Skarpt og sterkt lys i sosiale soner bidrar ikke akkurat til den gode samtalen rundt bordet. Dempet, stemningsskapende lys på steder hvor det trengs godt med arbeidslys fungerer også dårlig. For å si det enkelt: Vi må tenke på hvilken funksjon de forskjellige lyskildene skal ha!

Ved innredning av kontorer er det nødvendig å tenke flerbruk. Lokalene må være så fleksible at man lett kan endre bruksmåte og møblering uten at belysningen blir et problem. Denne fleksibiliteten glemmes ofte når fellesarealer planlegges. Ikke glem å tenke på hvordan den oppsatte belysningen kan ha konsekvenser dersom det er ønsker om ommøblering. Dette kan i verste fall by på store ombyggingskostnader.

maskulint kontor

Et godt eksempel på effektbelysning: Rundt langbordet i den sosiale sonen er det bygget et rom i rommet bestående av en lysflåte i himlingen som strekker seg nedover langs veggen og et mørkt teppe som skaper en illusjon av å være lysflåtens skygge.

«Hotellifisering» av kontoret

Den glidende overgangen mellom hoteller og næringslokaler er et spennende utviklingstrekk. Løsninger som hotellnæringen har prøvd ut med stor suksess, viser seg å fungere like godt på arbeidsplassene og adopteres i stadig større grad av kontorsektoren.

Det skyldes blant annet at kvadratmeterprisen i næringsbygg er så høy, spesielt i Oslo, og at arealeffektivitet og fleksibilitet veier tungt. I stedet for å ha en personalrestaurant som står tom store deler av døgnet og en møteromsavdeling med varierende belegg velger stadig flere å samle alle sosiale soner. På hotellene er overgangen mellom lobby, lounge, restaurant og konferanserom glidende. Ved å følge samme prinsipp i kontorlokalene får man maksimalt ut av tilgjengelig areal.

Røft design

En hotellrestaurant som like gjerne kunne ha vært personalrestaurant: Kombinasjonen av innfelt ledlys langs taket som lyser opp veggene, dekorative pendellamper over bordene og spotlys i himlingen gir gode muligheter for å variere belysningen gjennom dagen.

Still krav til møblering og belysning

Multifunksjonalitet forutsetter at stemningen i lokalet kan variere med bruken, og lysdimmere er sjeldent en god løsning alene. Hotellrestauranten er et godt eksempel: Frokosten skal gi gjestene en frisk start på dagen. I lunsjpausen skal de både spise og samhandle med andre. Middagen vil de nyte i en avslappet og langt mer dempet atmosfære. Dette krever ulike stemningsskifter i ett og samme lokale, og belysningseffekter som forsterker den ønskede atmosfæren er avgjørende.

Stilig kontor

Multifunksjonalitet i praksis: Denne sosiale sonen er møblert slik at den kan brukes til møter, måltider, avslapping og sosialt samvær av alle typer. Pendellampene har blikkfang-effekt og står i kontrast til den stramme stilen i lokalet. De gir godt lys samtidig som de skaper en lun og uformell atmosfære.

På den moderne arbeidsplassen er situasjonen helt parallell: Personalrestauranten brukes til lunsjservering, men kanskje også til frokostmøter, opplærings- eller kundeaktiviteter, formelle middager og uformelle fester. Loungen ved resepsjonsområdet skal dekke behovene til gjester og ansatte som venter, har små møter, jobber eller tar seg en pust i bakken – med eller uten forfriskninger.

Detalj lampe

Detalj: Dekorative lyskilder med blikkfang-funksjon egner seg ypperlig til soneinndeling eller til markering av spesielle områder i lokalet. Bildet er hentet fra et hotell, men lyskildene egner seg godt også på arbeidsplasser.

Når resepsjonsområde, møteromsavdeling og personalrestaurant ses under ett, vil arealet kunne utnyttes maksimalt. Ved riktig lyssetting kan atmosfæren tilpasses og lokalet soneinndeles. Dagslys, varierte lysløsninger, farget lys, spesielle lyseffekter osv. gir arbeidsplassen mange muligheter.

Skillet er i ferd med å viskes ut. Vi håper denne enkle guiden ga inspirasjon til din egen arbeidsplass.