Estetikk eller vedlikehold – hva er viktigst?

Mange er opplært til å legge vekt på materialenes ekthet. Tregulv er å foretrekke fremfor vinyl, skinn er bedre enn skai, og ekte mur kan ikke erstattes med juksemur. Det skal være ordentlig stein, ekte tre og ekte lingardin – ikke etterligninger. Denne holdningen sitter dypt, men er i ferd med å endre seg av flere grunner:

  • Kvaliteten på etterligningene er i dag mye bedre enn tidligere. I mange tilfeller er det vanskelig å se forskjell på originalen og kopien.
  • En travel hverdag gjør at mange etterspør vedlikeholdsfrie materialer. Slike finnes ikke, men det er et faktum at kopiproduktene gjerne er enklere å ha med å gjøre enn originalene. Dermed blir det mindre husarbeid.
  • Etterligningene koster mindre, og det gjør dem fristende for mange. Boligprosjektet er dyrt nok i seg selv. Alle innsparingsmuligheter er velkomne.

Nedenfor finner du en sjekkliste som er nyttig når du skal velge materialer. Vil du lære mer, bør du lese Ramsøskars boligbok. Boken kan du bestille her.

1. Materialer må være tilpasset bruksmåten. Dersom de blir utsatt for stor slitasje, bør du ta hensyn til det.

  • Har du hund? Løper det barn ut og inn i boligen? Da bør du huske at tregulv slites fort ned av grus og skitt og av røff bruk.
  • Er det snakk om en leilighet eller hytte som skal leies ut? Det taler for å velge mer robuste overflater enn du ellers ville ha gjort.

2. Tanken om vedlikeholdsfrie, ekte materialer kan du gi opp først som sist. Hvem skal skure, olje eller lakke tregulvet? Hvem skal med jevne mellomrom behandle benkeplatene med olje? Hvem skal passe på at gulvet vaskes med riktig vaskemiddel?

3. Dekorative, kostbare materialer kan gi deg ubehagelige overraskelser, og det svir økonomisk å skifte dem ut. Glemmer du et sølete rødvinsglass på en benkeplate i marmor, vil rødfargen trekke inn og ødelegge steinen. Velger du flotte, men porøse gulvfliser i betong i inngangspartiet eller på badet, vil søle, sjampo osv. kunne trekke inn og skade flisene.

4. Ser du på materialer som identitetsmarkører, må du ta stilling til hva du vil at de skal fortelle som deg. Hvor viktig er det å følge trender? Synes du etterligninger er harry?

5. Økonomi: Ekte varer koster ofte mer enn etterligningene. Hvor går smertegrensen din når det gjelder kostnader?

Vil du lese mer? Bestill Ramsøskars Boligbok i dag og få fri frakt!

BESTILL HER