Kontor: Få maksimalt ut av dyre kvadratmeter med spesialdesign

Detaljene er ofte det som skiller beste løsning fra den nest beste. Med bevisst bruk av spesialdesign kan man oppnå svært ulike effekter.

Grunnene til å velge spesialdesign fremfor hyllevare er mange. Hver eneste krik og krok kan utnyttes slik at man får mest mulig ut av arealet.  Dessuten kan man ved hjelp av spesialdesign forsterke ønsket bedriftskultur og identitet samt speile virksomhetens arbeidsprosesser. Behovet for fleksibilitet og variasjon kan også i mange tilfeller dekkes enklere med spesialdesign enn med standardløsningene som tilbys i markedet. Sist, men ikke minst: Spesialdesign brukes for å understeke prosjektets estetikk og gi den lille ekstra wow-effekten. Man får noe som ingen andre har.

Nedenfor viser vi utvalgte løsninger fra lokalene til Nettbureau, Redningsselskapet og Ammerudlunden sykehjem. Virksomhetene er innbyrdes svært forskjellige og uttrykkene veldig ulike.

Interiørarkitekt MNIL Birgitte Breimo, Ramsøskar Interiørarkitekter

Nettbureau

kontor interiør

Medarbeidere er unge, og lokalet benyttes til langt mer enn tradisjonell 8-16 kontoraktivitet. Målet var et stort fellesareal som ble innredet med en tribune og en solid vegg med to hexagon-formede åpninger som fungerer som sitteplasser.

En stor flatskjerm er plassert i tilknytning til tribunen. Arealet brukes til fellesmøter for alle, møter med selskapets avdelinger utenbys og i utlandet, sosiale sammenkomster og TV-spill.

kontor interiør 2

Det romslige trappearealet er blitt til et flerbruksområde. En innebygd garderobe med sittebenk og skuffer til tøfler og treningsbager gjør at viktige kvadratmeter kunne spares inne i selve lokalet. Møbelsnekkeren hjalp oss å utnytte hele vegglengden –  også den delen der trappetrinn kompliserte løsningen.

Redningsselskapet

kontorinteriør

Den luftige garderobeboksen er praktisk og funksjonell samtidig som den fungerer som romdeler og legger til rette for en liten, lun møteplass like ved inngangsdøren. Møbelet er frittstående slik at leietakeren kan ta det med seg dersom flytting skulle bli aktuelt.  Den røde logofargen bygger identitet.

Spesialdesign trenger ikke å være begrunnet med plassutnyttelse. I noen tilfeller kan motivasjonen være å understreke et tema eller en identitet. Denne enkle romdeleren av tauverk gir assosiasjoner til sjøfart og til Redningsselskapets samfunnsoppdrag.

Ammerudlunden sykehjem

Dette møbelet har som formål å være miljøskapende, samtidig som det skjuler en teglvegg som vi ikke kunne dekke med gips og male. Bokreolen er en settekasse for bøker og gjenstander som stimulerer minner hos beboerne.

De store blomsterkassene har hjul, og når plantene vokser til og klatrer på espalieret, vil de bli effektive romdelere. Målet var å lage en avskjermet sone der personalet kan sitte uforstyrret og der beboerne kan ta mot besøk.

Sofaen utenfor sykehjemmets seremonirom er plassbygget, bl.a. fordi brannvernhensyn ikke tillater løse møbler. Det var viktig at sonen er enkel å vedlikeholde og fremstår som ryddig. Treveggen er laget som en lysinstallasjon og skaper en illusjon av solskinn. Dette kompenserer for mangelen på dagslys.