Hvordan velge riktig belysning

Vi har sagt det før, men gjentar det gjerne: God lyssetting kan få et enkelt hjem til å skinne, og dårlig belysning kan påvirke både trivsel og humør.

belysning stue

Lyseffekten er viktigere enn selve designet på lampen. Det er to hensyn å ta:

Det må være nok lys, dvs. riktig lysmengde i alle rom; ikke for mye og ikke for lite. Fullt vaskelys på soverommet er sjelden å anbefale. Lyset må dessuten være av rett type. Du kan ikke ha koselys der du trenger arbeidslys – eller omvendt. På kjøkkenet er det praktisk med godt arbeidslys, i stuen foretrekker du sannsynligvis dempet lys i kombinasjon med leselys.

Når du planlegger belysning, må du derfor vurdere hvert rom for seg og tenke nøye gjennom mulige løsninger. Nedenfor finner du eksempler på vellykket lyssetting hentet fra noen av våre mange boligprosjekter. Bruk dem til inspirasjon.

belysning kjøkken

Kjøkkenbenken lyses opp av veggarmaturer i sort stål og messing. Disse ble valgt fordi stuedelen av rommet ligger tett på kjøkkenavdelingen. I tillegg ble det bygget en smart lampeløsning over spisebordet: Pendellampene kan flyttes avhengig av hvor langt man ønsker å slå ut bordet.

belysning bolig

Lysekroner finnes i en mengde former og fasonger. I dette tilfellet ønsket vi å bryte opp det stramme og rettlinjete uttrykket med en asymmetrisk lampe som har blikkfangeffekt. Lampen bidrar til å samle oppmerksomheten rundt bordet og det sosiale samværet.

belysning bok

Innfelt lys i hodegjerder, skap og hyller, under benkeplater, i gardiner og nisjer er både dekorativt og praktisk. Helhetsinntrykket løftes, og interiøret blir straks mer eksklusivt og særegent.

belysning2

På badet er det smart å velge innfelt lys i eller ved siden av speilet.  Dette gir riktig lys til ansiktet, uønsket skyggelegging elimineres, og belysningen er gunstig når man skal sminke eller barbere seg.

For enda flere tips, sjekk ut denne videoen med interiørarkitekt MNIL Camilla Bentzen

Ta kontakt her