Korona- rydding: Ikke kast fremtidens antikviteter

Mediene melder om stor pågang på gjenbruksstasjoner og byggvarehus. Pga. korona-krisen er livet midlertidig snudd på hodet, og mange har uventet fått ledig tid som de nå utnytter til å rydde. I dette innlegget gir vi deg våre beste ryddetips.

Det er enkelt å kaste, men er du for rask, kan det hende at du kommer til å angre. I en gjennomtenkt ryddeaksjon bør du operere med tre sorteringskategorier:

  1. Avfall som skal kildesorteres: defekte og utslitte gjenstander som ikke kan repareres, rusk og rask som har hopet seg opp på loft, i kjellere og garasjer osv.
  2. Gjenbruk: brukbare gjenstander som du og dine helt sikkert ikke får nytte av, men som andre kan bruke – for eksempel bøker, fravokste klær som du ikke har ”arvinger” til, ting du har for mange av osv.
  3. Gjenstander som bør vurderes nøye før de kastes

Nedenfor ser du noen eksempler fra våre egne prosjekter, der vi har benyttet oss av antikke møbler.

Det var viktig for eieren å finne plass til en gammel, arvet kommode, og den ble derfor integrert i bokhyllen. Møbelet fikk på denne måten hederplassen i rommet – fint opplyst og fremhevet av innfelte spotlys. Se hele boligen her 

Det er den siste kategorien vi konsentrerer oss om her i dette blogginnlegget. Nemlig hvilke gjenstander som bør vurderes nøye før de kastes. En bolig bør vise hvem beboerne er.  Det personlige preget skapes bl.a. av brukte gjenstander som forteller en historie. Hvis interiøret kun er bygget opp av moderne hyllevarer, blir det fort uten sjel. IKEA eller Armani – det går ut på ett.

Når du rydder, bør du derfor vurdere store og små gjenstander ut fra følgende kriterier:

1. Affeksjonsverdi

Er du glad i en gjenstand fordi du for eksempel har arvet den, kjøpt den på en vellykket ferietur, eller fordi den minner deg om barndommen din? Ta vare på det som gir deg gode følelser.  Men velg med omhu. Hvis det er snakk om store, tunge møblementer, får du lett en stil du egentlig ikke ønsker deg. En enkel stol eller puff gir derimot flott kontrastvirkning i et nytt interiør.

2. Originalitet/godt håndverk

Er det snakk om et flott stykke arbeid av høy kvalitet? Kan gjenstanden eventuelt gis nytt liv ved enkle grep?  Hva med å male det gamle bordet i stedet for å kaste det?  Hva med å trekke om sofaen til foreldrene dine? Kvalitet varer lenge. Ta vare på møbler som kan leve i flere generasjoner.

3. Vintage

Selv om du ikke vil ha gjenstanden stående fremme i dag, kan det hende at du endrer syn etter hvert.  Vintagebegrepet viser at smaken ikke utvikler seg i rett linje, men i sirkel. Det som er umoderne nå, vil bli etterspurt igjen.  Det finnes mange eksempler på gjenstander ingen ville ha, men som nå er på vei inn igjen. Kast ikke fremtidens antikviteter.

4. Bruksverdi

Tror du at gjenstanden vil fortsette å være i jevnlig bruk? Et framskap, en bokhylle, en sengeramme eller et spisestuemøblement kan du ha stor nytte av. Husk likevel: Har du liten plass, må du unngå å fylle opp med store, dekorative møbler som ingen kan sitte i.

5. Identitetsmarkør

Understreker gjenstanden stilen din – eller fremhever den resten av interiøret ditt pga. kontrastvirkningen? En gullfarget rokokkostol skaper for eksempel flott brytning i et hvitt, minimalistisk interiør. Det samme gjør en sofa av gammel årgang når den trekkes om i et moderne stoff. 

6. Potensial for pimping?

Det finnes mange eksempler på at du kan forvandle møbler og andre gjenstander: Bordlamper gjøres om til taklamper og gamle tallerkener til stettefat. IKEA-møbler settes sammen på nye måter. Det er fantasien som trekker grensene. På denne måten får du møbler og gjenstander som ingen andre har.
Se guiden vår til hvordan man pimper IKEA her.