Kontorinnredning – Nå blir kontorene hjemmekoselige

Trender kommer og går. For noen få år siden var mantraet ”hjemliggjøring” av kontoret. Så endret perspektivet seg: Kontoret skulle hjem, i alle fall delvis. Koronaviruset gjør at kontoret nå er hjemme.

Det interessante spørsmålet er hva den ufrivillige hjemmetilværelsen får å si for hvordan vi kommer til å innrede kontorene våre etter koronakrisen. Ser vi bort fra matrester i mac´en, videokonferanser med hele familien til stede og kamp om bordplassen, mener de fleste at det går ganske bra.  Vi bruker boligen på en annen måte enn vanlig, og begrepet flerbruksrom har fått en helt ny betydning.

trond ramsøskar

Interiørarkitekt MNIL Trond Ramsøskar, Ramsøskar Interiørarkitekter AS

innrede kontor

Tilstrekkelig innbydende?

Privatliv og arbeidsliv er to forskjellige arenaer. Roller og relasjoner er ulike, og det samme er kravene som stilles til oss. Men må forskjellene være så store som de hittil har vært? Det er jo ikke slik at vi henger fra oss en del av oss selv i garderoben på jobben. Vi er hele oss hele tiden. Den erfaringen vi får i disse dager, bygger ned skillet mellom jobb og hjemme. Jeg spår at vi langt på vei kommer til å planlegge arbeidsplassene og boligene våre på samme måte. Virkemidlene blir de samme, men doseringen forskjellig.

De siste årene har stramme designmøbler vært på moten i publikumsarealer og sosiale soner.  Som utstillingsvindu har det fungert godt: Bedriftene signaliserer velstand, kvalitetsbevissthet og evne til å følge med. Men til tross for nitid tilrettelegging er mange av de flotte arealene underutnyttet. Møblene er for stramme, kanskje til og med ukomfortable. Firkantede puffer og sofaer med høy, støyisolerende rygg, sideflanker og hardt sete er ikke tilstrekkelig komfortable til å tilbringe arbeidstiden i. Den store, stilige stolen i stillerommet tar seg godt ut, men er dessverre ikke egnet for den som vil ta seg en pause, snakke i telefon og notere litt samtidig. Resultatet blir gjerne at sosialt samvær foregår i kontorlandskapet og ikke i de sosiale sonene som er planlagt for dette formålet. Det lyser kontor av designerløsningene; få ville ha valgt dem i boligene sine.

Fikk du med deg bloggen om Leietagernes nye krav?

Etter krisen

Når post-koronaperioden kommer, tror jeg hjemmekoselige kontormiljøer blir det som gjelder. Dette forsterkes av at yngre arbeidstakere ønsker å være seg selv i et naturlig og uformelt arbeidsmiljø.  De etterspør tilrettelegging for hygge og komfort. Det skal selvsagt være forskjell på jobb og privatliv, men i de sosiale sonene på jobben ønsker vi å oppnå noe av det samme som hjemme – trivsel, avslapping og relasjonsbygging.   Arbeidsplassen må derfor hjemliggjøres. De sosiale sonene må adskille seg fra kontorlandskapet, og virkemidlene kan være nøyaktig de samme som vi bruker privat – gardiner, tekstiler, farger, myke møbler, bilder, belysning, spill osv.  Det trenger ikke å være dyrt, og det behøver ikke å være spesialdesign, men det må stemme med folks bilde av en attraktiv arbeidsplass.

Trenger du hjelp til å innrede kontor eller til å skape et hyggeligere arbeidsmiljø? Vi hjelper deg gjerne.