Levende eller monotont: kontrastvirkningene avgjør

Uten kontrasteffekter er det vanskelig å skape spennende interiører. Mangler kontrastene, kan uttrykket bli flatt og monotont. Vi har skrevet om dette tidligere, men gjentar det så ofte vi kan: Kontrastvirkninger gir liv og forsterker det personlige preget, men de må brukes på en gjennomtenkt måte.

hotell, soverom, seng, nattbord, interiør

Mengdeforholdet er avgjørende. Velger du to stilarter og bruker 50 % av hver, blir inntrykket kaotisk. Blander du alle tenkelige kontrastelementer, blir sluttresultatet forvirrende. Blandingsforholdet 1:4 gir fin virkning. Med 1:10 får du spennende overraskelseseffekter – du fremhever detaljer og enkeltgjenstander.

Nedenfor følger noen eksempler:

kjøkken, spisestue, interiør

Klassisk og nytt

Klassiske møbler i et nytt interiør gir morsom effekt. Det samme gjør nye møbler i et klassisk interiør. Kunsten er å løfte frem enkeltgjenstander.

bad, baderom, interiør

Feminint og maskulint

Lette, luftige elementer fungerer godt når de settes inn i tyngre omgivelser. Her er et stramt formspråk og mørke farger kombinert med fliser i et overraskende mønster, myke lyseffekter og en grønn plante. Det strenge preget dempes, og helhetsinntrykket blir harmonisk.

soverom, seng, interiør

Lyst og mørkt

I norske hjem er dette en av de mest brukte kontrasteffektene. Eksempelet viser et soverom der hovedgrepet er kontrasten mellom lyst og mørkt. Helhetsinntrykket er enkelt og stilfullt.

stue, sofa, innredning, interiør

Lett og tungt

Alle oppholdsrom bør ha en kombinasjon av lette og tunge møbler – hvis ikke oppstår ubalanse. Sofaen er i dette tilfellet stor og dominerende, men det lette bordet bryter opp uttrykket. Legg også merke til de friske fargekontrastene og de grønne innslagene som motvirker monotoni.

badekar, bad, baderom, interiør

Lys og skygge

Kontrastvirkning skapt ved hjelp av lys og skygge er oppskriften på den særnorske kosestemningen. Vi kan ikke tenke oss bedre eksempel enn dette spa-badet.

stue, sofa, sofagruppe, interiør

Farger

De fleste av oss tenker på farger når det er snakk om kontraster. Her er blågrå og gylne toner stilt opp mot hverandre. Legg merke til hvor gjennomført interiøret er.

Dersom du vil hente inspirasjon i Ramsøskars arbeider, finner du mange gode eksempler på kontrastvirkninger her