Møbeltrender: Skillelinjer viskes ut

Møbler for ulike typer rom blir stadig mer like. Det er hovedinntrykket vårt etter et besøk på Kinnarps’ minimesse i midten av mars. Mange av møblene som produseres for kontor og offentlige rom ville ha passet godt i vår egen stue.

Denne trenden kommer nok som en reaksjon på at free seating, clean desk og funksjonelle fellesarealer som har rådet grunnen de siste årene i mange tilfeller har bidratt til miljøer som oppleves sterile og karakterløse, noe de på ingen måte behøver å være. I aktivitetsbaserte miljøer er god funksjon og effektivitet langt på vei oppnådd. Nå vil vi i tillegg ha behagelige opplevelser og sunne, miljøvennlige omgivelser, og da ønskes den mer komfortable og hjemlige stilen velkommen. Vi ser mye naturmaterialer, jordfarger og dempete toner.

Her følger noen smakebiter:

Er dette en sosial sone på en arbeidsplass, et lærerværelse, et bibliotek eller rett og slett et oppholdsrom i en vanlig bolig? Det er vanskelig å si, for møblene kan enkelt gli inn over alt.

Mer og større grønne innslag gjør seg gjeldende, her eksemplifisert ved en multifunksjonell plantevegg. Den gir liv til interiøret, absorberer lyd, renser luften og skaper en lun atmosfære.

Mer åpne fellesarealer har medført fokus på støyreduksjon. Vi ser at støyreduksjon nå bevisst integreres i utforming og materialbruk, og støydempende lampeskjermer og møbeloverflater blir mer og mer alminnelig.

Variasjon og valgfrihet er grunnleggende i dagens interiører. Kreativiteten blomster; en del sittemøbler er ikke uten videre lette å kjenne igjen. Variasjon er i seg selv god ergonomi. Tredemøllen foran ståpulten ble introdusert for noen år siden og er fortsatt på banen. Vi tenker bedre når vi går, sier forskningen, og med tredemøllen kan du arbeide ved pulten mens du går.

Ergonomi, helseeffekt og universell utforming er viktig. Dette kombinerte stå- og sittemøbelet for bevegelseshemmede kan brukes i svært mange sammenhenger. Den lette stolen i bakgrunnen er trendtypisk: Den har enkelt, rettlinjet design, er lett å sette seg i og reise seg fra, har enkelt renhold og er svært anvendelig så vel i helseinstitusjoner som i restauranter.

Klassiske møbler har fortsatt en sentral plass. Kontrasten mellom denne stolen og de mer kreative sittemøblene illustrerer spennvidden i produkttilbudet.