Morgenbad eller kveldsbad?

Bad er dyrt. Start med å bestemme hvilken type baderom du vil ha.  Er du mest opptatt av en rask dusj om morgenen? Eller er det viktigere å sørge for gylne, avstressende øyeblikk i hverdagen?

Svarer du ja på det første spørsmålet, må løsningene være fokusert på funksjon. Går du for avkobling, bør du prøve å fremkalle spa-følelsen. I begge tilfeller dreier det seg om å sette sammen en miks av materialer, møbler og belysning som underbygger den stilen du ønsker deg.

Morgenbadet

Rasjonelt og effektivt er stikkordene her. Velg lettstelte materialer og gjerne underlimte vasker som er enkle å rydde. Lyse fliser og godt med lys gjør det lett å våkne. Du behøver ikke å legge så stor vekt på stemningsbelysning.

Kveldsbadet

Målet med kveldsbadet er å sette seg i avslappet stemning før sengetid. Mørke fliser, mørke møbler og sort tak gir et behagelig preg som vi gjerne forbinder med asiatiske spa-anlegg. Nisjer og hyller til levende lys og velværeprodukter hører også med.

Lyssettingen er viktig, og den må være dempet. Når du skal slappe av i badekaret, er det koselys du behøver – ikke flombelysning. Legg arbeid i å utvikle lys- og skyggeeffekter som gir akkurat den atmosfæren du ønsker deg. Virkemidlene er mange: ledlys langs taket, i fronten på badekaret eller under servantskapet, i veggnisjer og under overskap. Når disse dimmes og justeres riktig, fremkalles den riktige stemningen.

Felles for alle bad

bolig smarte løsninger bad

Uansett hvilken type bad du velger, behøver du godt lys i tilknytning til speilet, gjerne innfelt i eller på siden av speilet.  Dette er løsningen skuespillere foretrekker i teatergarderobene. Det skyldes at den gir godt og riktig lys til ansiktet, uønsket skyggelegging elimineres, og belysningen er gunstig når man skal sminke eller barbere seg.

Forstørrelsesspeil med innfelt lys er praktisk i hverdagen, synes mange.  Selv om du ikke ønsker å se ansiktet ditt i dobbel størrelse hele tiden, er det greit å ha et slikt speil ved behov.

Planlegging av bad er presisjonsarbeid. Begynn med planløsningen og sørg for at det lages nøyaktige, målsatte tegninger. En romslig dusj krever minst 90x 90 cm, og et badekar bør være minst 180 cm langt. Vaskemaskinen trenger 60×60 cm, og du bør sette av 120 cm til vasken.

Lang benkeplate, dype skap og mye lagringsplass er en god investering. Tenk akkurat som når du planlegger kjøkkenet. Mange velger speilskap med skyvedører som dekker hele veggen over benkeplaten. Det gir god oversikt. To servanter er nesten obligatorisk siden flere familiemedlemmer vanligvis står opp og går og legger seg omtrent samtidig.

Inne i dusjnisjen bør du sørge for egne veggnisjer til sjampo og såpe. Da unngår du det uryddige inntrykket som skapes når flasker og krukker blir stående på gulvet.