Project Description

Det muliges kunst
  • interiørarkitekt stor kjøkken

Detaljer

Fakta: Design av bolig
Ferdigstilt: 2019
Sted: Oslo
Foto: Filippa Tredal og Lasse Lerdahl

Denne flotte boligen er resultat av eiernes utrettelige innsats gjennom flere år. Den besto opprinnelig av 56 kvm pluss et råloft av omtrent samme størrelse. Nå er arealet 106 kvm. fordelt på to etasjer. Uttrykket er urbant – både røft og elegant på samme tid.

Bygget er verneverdig, og arbeidet med å få på plass de nødvendige tillatelsene var omfattende. Prosjektet måtte innom både plan- og bygningsetaten og byantikvaren. Dette gjorde at det tok hele tre år før rehabiliteringsprosessen var fullført.

Fordi loftet skulle integreres i leiligheten var det nødvendig å pusse opp begge etasjer slik at sluttresultatet ble helhetlig. Den nye planløsningen krevde et skarpt blikk for detaljer ettersom utgangspunktet var krevende: Eierne ønsket toalett i tilknytning til soverommet i øverste etasje, trappen måtte plasseres slik at den ikke stjal for mye areal, og takbjelkene begrenset selvsagt handlingsrommet. Grundig planlegging førte frem til to praktiske soner som fungerer godt sammen i det daglige.

Bjelkene på loftet ble bevart slik de var, noe som forsteker det  røffe preget samtidig som det gir  materialitet. Kalkmalingen på veggene har samme effekt: Den fremkaller en følelse av rå betong. Malingen er brukt oppe og i kjøkken og gang nede slik at de to etasjene bindes sammen. Laminat-gulvet  med fiskebenslook tilfører mønster og spenning.  Også dette bidrar til et helhetlig uttrykk.

Atmosfæren i leiligheten er koselig og varm. Virkemidlene er bl.a. teppegulv på soverom, velour-tekstiler, messingdetaljer og en lun fargepalett.  Sort er brukt som gjennomført kontrastfarge: både trappen, armaturet og de mørke flisene på kjøkkenet, flere lamper og den synlige klesstangen rammer inn interiøret.

Leiligheten har få vinduer og svært begrenset lysinnslipp. Montering av et glassparti i loftsgulvet gjorde det mulig å dra nytte av dagslyset i underetasjen. Dette uvanlige grepet gir leiligheten et særpreg som blir lagt merke til. Mellom stue og soverom er det satt inn en skyvedør i glass som sikrer at den øverste etasjen blir så åpen og lys som mulig.

Lyskildene i boligen dekker alle behov. Downligts på takbjelkene kan vinkles slik at de lyser opp ulike soner etter valg, og det er installert et gjennomtenkt opplegg for allmen belysning, stemningsbelysning og funksjonsbelysning.

Relaterte prosjekter