Project Description

Klassisk ned til minste detalj

Detaljer

Oppdragsgiver: Privat
Fakta: Design av bolig
Ferdigstilt: 2019
Foto: Niklas Hart

Innvendig var den staselige gamle lensmannsgården i Sørum umulig å kategorisere. Det var lenge siden siste oppussing, og boligen hadde ingen bestemt stil. Oppdraget gikk ut på å totalrehabilitere det vakre bygget og gi interiøret et gjennomført klassisk uttrykk.

Lensmannsgården består av et hovedbygg i to etasjer og et sidebyggsom i tid var kontorfløy. Arealdisponeringen ble endret for å oppnå to ting: Beboerne ville ha alt på ett plan, og de ønsket at sidebygningen skulle omgjøres til en privat fløy bestående av walk-in garderobe, privat bad, soverom, vaskerom og oppbevaringsavdeling.  2.etasje i hovedhuset er dermed blitt gjesteavdeling og benyttes flittig av bl.a. barn og barnebarn. Slik huset nå er innredet, kan familiemedlemmer i alle aldre være sammen og likevel ha mulighet for å trekke seg tilbake til sine egne soner.

Et viktig mål var å forsterke husets særpreg ved å skape et tidsriktig interiør: Innemiljøet skal stemme med bygningen slik man opplever den fra utsiden. Som ledd i dette ble kjøkkenet utvidet til et stort og romslig gårdskjøkken. Den gamle anretningen ble integrert, og det tilgjengelige arealet rommer nå både et moderne arbeidskjøkken med store benkeplater og et raust spisebord til bruk i det daglige. Den egentlige spisestuen behandles og brukes som et praktrom.

Interiøret er elegant og fasjonabelt, og det aller meste av overflater og innredningselementer er skiftet ut. Unntaket er det vakre tregulvet og den originale trappen opp til 2.etg. Eierne valgte å være 100 % trofaste mot den klassiske stilen, og det innebar uvanlig høy grad av spesialdesign. Både kjøkken-og baderomsinnredning, garderober og de klassiske radiatorskjulerne er uformet og snekret spesielt for denne boligen. Utstrakt bruk av tapeter med klassiske mønstre og en sober palett som både er fargerik og dus gir huset et tidløst preg. Det samme gjør møbelstilen, lysekroner og lamper samt den store kakkelovnen.

De faglige utfordringene i prosjektet var av en annen type enn dem vi vanligvis møter. Det vanskeligste var å få tak alle produktene som skulle til for å realisere et klassisk preg ned til minste detalj. Å finne belysningsløsninger som passer i et klassisk bygg og samtidig gir tilstrekkelig funksjonslys var dessuten krevende. Planløsningen for den private sonen utfordret oss også fordi sidebygget er langt og smalt. Den optimale løsningen ga seg ikke av seg selv.

Relaterte prosjekter