Project Description

NORSKE KVINNERS SANITETSFORENING

Detaljer

Oppdragsgiver: Norske Kvinners Sanitetsforening
Fakta: Design av kontor
Ferdigstilt: 2018
Sted: Oslo
Foto: Niklas Hart

Sanitetskvinnene ba oss om hjelp til å utforme de nye lokalene sine. Vi ga dem en fargesterk forbedring.

Avgjørelsen om å gå fra cellekontorer til åpent landskap ble tatt tidlig i analysefasen. I denne fasen kom det frem at medarbeiderne jobber på ulike måter; noen samarbeider mye på tvers, andre jobber mer alene. Det skapte behov for multifunksjonelle løsninger.

Dermed var utgangspunktet ganske satt: 34 kontorplasser pluss diverse møterom og stillerom skulle fordeles på ett plan, over 500 kvadratmeter. I det nye lokalet var alle vegger hvite, gulvteppet mørkt grått. Et fint blankt ark å begynne med.

Nå er lokalene er delt inn i ulike soner som hver har sin egen karakter og funksjon. Det første området vi kommer til er også det mest offentlige: garderobe til høyre, en inviterende, nærmest hjemmekoselig loungesone til venstre. Lenger inn, i tilknytning til kjøkkenet: en trillbar installasjon, et slags møte- eller lunsjbord med plass til seks. Ved siden av denne, nok et uformelt møtepunkt: et rundt bord omkranset av fire barkrakker.

Delvis skjult bak en grafisk utformet skjermvegg finner vi økonomi- og administrasjonsavdelingen. Landskapet er fortsatt åpent, men hver medarbeider har likevel sitt eget territorium. Hver kontorplass er skjermet med filtkledde plater.

Små husformede rom i filt stimulerer til korte, spontane møter. Husene reduserte behovet for å sette opp vegger, noe som kunne ført til at lokalene ville virket unødig små. I tillegg bidrar de med stofflighet og tekstur. Du kan faktisk høre det også: Romklangen er dempet og behagelig, både når du beveger deg i de rolige arbeidssonene og i de mer travle sosiale sonene.

Vi har aldri vært redde for å bruke farger. Men viktigere enn å sette vårt eget avtrykk på prosjektet, var det at brukerne selv skulle føle eierskap og tilhørighet. Avtrykket skulle komme fra organisasjonen selv.

Ettersom det er mange sterke og målrettede kvinner med mye omsorg som jobber her, syntes vi det var riktig å vise at det er en kvinnesterk organisasjon, samtidig som lokalene jo også måtte fungere like godt for menn. Da gjaldt det å få frem det feminine på en morsom måte, uten å gjøre det for søtt.

Det gjorde vi med farger: En blek, nesten støvete rosatone går igjen på vegger og møbler i fellesrommene og noen av møterommene. Det klassisk feminine blir så balansert av grønne, dels turkise og petroleumsaktige innslag, blått og svart. Fargebruken blir derfor verken sukkerpreget eller ellevill, men tilstrekkelig frodig til å skape en energigivende og varm atmosfære.

Nå fremstår lokalene som nye og freshe. Men sannheten er at mye av prosjektet består av gjenbruk og nøysomme valg. Alt trengte ikke å pusses opp. Skrivebordene og oppbevaringsmøbler er beholdt. Kun de veggene som gir mest effekt til rommene er malt.

Slike besparende grep gjorde det mulig å prioritere mer kostnadskrevende løsninger andre steder, som den spesialdesignede bokhyllen inne hos kommunikasjon- og markedsavdelingen. Mer enn et oppbevaringsmøbel er dette et monument over Sanitetskvinnenes over 120 år lange historie og en hyllest til deres grunnlegger, Fredrikke Marie Qvam. Maleriet har fått en moderne sort ramme, og blitt skikkelig lyssatt. Hyllekamrene er fylt med gamle bøker som representerer organisasjonens arbeid. Og slik peker møbelet både bakover mot den lange og viktige innsatsen Sanitetskvinnene kan vise til, og fremover mot nye utfordringer organisasjonen står overfor.

Relaterte prosjekter