Ramsøskars råd nr. 1 til boligutviklere: Planløsningen avgjør

Forbrukere er en omsvermet gruppe. Aviser, magasiner, TV-programmer og blogger flommer over av råd og tips. Når det gjelder bolig, er renovering for eksempel blitt et yndet tema for TV-programmer. Alt dette gjør at kunnskapsnivået i befolkningen øker og at boligkundene blir mer krevende enn før. Boligutviklerne må derfor tenke nytt.

Dagens forbrukere oppfatter seg som spesielle. Svært få ser på seg selv som del av massemarkedet. Boligkunder ønsker seg ikke en bolig, men et hjem tilpasset egen livsstil. For den som vanligvis leverer standardiserte løsninger, er dette en utfordring. Ramsøskar spår at boligutviklerne i tiden som kommer vil henvende seg til markedet på en annen måte enn tidligere. Det endrede boligmarkedet er en medvirkende årsak. Prisene er gått ned, spesielt i Oslo, og det er blitt vanskeligere å selge nye boliger.

boligutvikling

Et av boligutviklingsprosjektene vi jobber med, Lehmanns Brygge i Drøbak. Illustrasjon: EVE Images

Kunder stiller ulike krav

Differensiering er det som skal til for å få kundene tilbake. De er i ulike livssituasjoner, de har forskjellig smak, og de vet som regel hva de er på jakt etter. Aktører som vil være med i konkurransen om kresne boligkjøpere, må derfor tilby gjennomtenkte løsninger tilpasset forskjellige brukergrupper. De må også ta hensyn til at det er stor forskjell på førstegangskjøpere og sistegangskjøpere.

Det starter med planløsningen. Er den mangelfull, blir kunden misfornøyd uansett hva boligprosjektet ellers har å tilby. I praksis snakker vi om alt fra romstørrelse til soneinndeling av boligen. Her er et utvalg temaer som vi ofte diskuterer med våre egne kunder:

  • Åpne løsninger har rådet grunnen lenge. Det gjør boligens fellearealer mer ”offentlige”. Mange ønsker derfor at soverommet skal være et flerbruksrom der man kan trekke seg tilbake til for å få ro, arbeide og se på TV. Soverom med det vi kaller hotellfaciliteter er populære.
  • Har boligen to bad, foretrekker mange å gjøre det ene til sitt private spa: Det skal være litt mørkere, litt lekrere og litt mer stemningsskapende enn hverdagsbaderommet.
  • Veldig mange boligkunder setter pris på en lukket og privat sone bestående av hovedsoverom, garderobe og et litt eksklusivt baderom.
  • Helt åpen kjøkkenløsning passer best for den som har det ryddig rundt seg. Mange synes at halvåpen løsning eller helt lukket kjøkken er gode alternativer.  I dag må slike kunder gjerne lete lenge før de finner det de ønsker seg.

Planløsningene er alfa og omega for boligutviklerne. Optimale planløsninger gir fornøyde kunder. Nøkkelspørsmålet er dette: Hvem er målgruppen for prosjektet, og hvilke behov har kundene som tilhører denne målgruppen?

Skårer Vest Felt 8 ligger via-á-vis Triaden kjøpesenter på Lørenskog. Illustrasjon: LPO Arkitekter

Til slutt et konkret eksempel fra et av prosjektene våre: Utgangspunktet var en stor, men uoversiktlig bolig med mange små og trange rom. Med ny planløsning oppnådde kunden dette:

  • Arealet er åpnet opp i hele husets lengderetning, og oppholdsrommene er samlet på den siden som har utsikt.
  • De ulike funksjonene glir sammen, men helt åpne løsninger er unngått.
  • Soneinndelingen er beholdt ved hjelp av nye romskiller som både åpner og lukker igjen, for eksempel skyvedører og en gjennomgående peis.

Planløsning før:

Planløsning etter:

SE VÅRE BOLIGUTVIKLINGSPROSJEKTER HER