Rom for rom: 8 råd til belysning

Lekker spisestue

Planlegger du belysning og elektriske punkter? Da må du vurdere hvert rom for seg selv. Belysning er mye viktigere enn du tror, og med rett lyssetting kan du løfte et rom flere hakk. 

Utgangspunktet for riktig belysning er også her de særskilte behovene som du og familien din har. Husk at hyggelys alene ikke er tilstrekkelig i noe rom. Alle rom bør ha såkalt “vaskelys”. Det betyr at det skal være mulig å gjøre rent når det er mørkt ute, og at du uten problemer skal kunne finne det du leter etter. Dersom du tror at godt lys bare er viktig for eldre mennesker og personer med svekket syn, tar du feil. Alle trenger det. Bruk dimmer på arbeidslyset, så behøver du ikke å være redd for at det blir for mye lys i rommet.

Les også:  Enkel guide til god kontorbelysning

1. Inngangspartiet

Førsteinntrykket av hjemmet skapes i inngangsparitet. Her ønsker du gjester velkommen, og gir et inntrykk av hvem beboerne er. Tenk derfor nøye gjennom hva du vil at besøkende skal se når de går over terskelen til hjemmet ditt. Her bør du brukte indirekte belysning. Unngå lyskilder som lyser rett ned i hodene på folk. Det skaper skyggevirkning som gjør at speilbildet av gjester og vertskap blir lite fordelaktig. De fleste ønsker å fremstå best mulig – ikke minst når de har pyntet seg til selskap. 

Her er noen gode tips til belysning i inngangspartiet: 

  • I taket passer det med en stor lampe, helst en som kaster lys til flere kanter. Den kan gjerne være gedigen og ha blikkfangeffekt. En pendellampe tar seg vanligvis godt ut. Hvis takhøyden er lav, er en bred lampe direkte i taket velegnet. Velger du downlights, bør de stilles inn slik at de lyser mot veggene. 
  • Direkte lys på klær og sko er ønskelig slik at man enkelt finner det man skal ha tak i. Downlights funker godt, men ledstrips inne i garderobeskapet er også fint. 
  • Speilet bør ha innfelt belysning, det vil si lys enten på to eller fire sider. Da skyggelegges ikke ansiktet. I tillegg kan det være smart å ha et lite, lyssatt speil strategisk plassert i entreen. Det er fint å kunne sjekke utseende før du åpner for gjestene.

les også: Lyseffekter lar interiøret komme til sin rett 

“Kjøp aldri lamper på impuls. Lyseffekten er viktigere enn design. Det er ikke nok å like lampen. Du må nøyaktig vite hva du skal bruke den til”

2. Kjøkkenet

Kjøkkenet er husets viktigste arbeidssone og produksjonslokale, det er derfor viktig at belysningen er funksjonell. Du må se hva du gjør når du arbeider. Kjøkkenbenk, komfyr og vaskesone må ha rikelig med direkte lys. Downlights fungerer godt, men de bør være plassert nær veggen, og lyse direkte på benken. Spres de over hele taket vil lyset treffe hodet, og det er ikke ønskelig. 

Over kjøkkenbordet passer det med en liten taklampe som kaster lys over bordet – en lampe som gir hyggestemning. Riktig avstand mellom bordplaten og lampen er avgjørende. Gjøres dette riktig, kommer maten og serviset til sin rett, og bordet fremstår som et samlingspunkt. Alt som ligger utenfor lyssirkelen vil oppleves som litt perifert. Bordet skilles på denne måten ut fra arbeidssonen. 

Vær ekstra nøye med el-planen når det gjelder kjøkkenet. Du behøver mange stikkontakter over arbeidsbenken, men også nær spisebordet. Det kan hende flere vil lade mobiltelefonen samtidig, og det kan være oppskrifter leses på Ipad, mobil eller pc. 

Dersom du har åpen kjøkkenløsning, legger det føringer på belysningen. Du bør planlegge stue- og kjøkkendelen hver for seg. Det gode arbeidslyset på kjøkkenet passer dårlig når matlaging og rydding er avsluttet. Fullt arbeidslys hele tiden blir du neppe fornøyd med. Dimmer på taklyset er derfor nødvendig. 

Avslutningsvis er det lurt å ha benkebelysningen på en egen kurs, da kan den slås av eller dimmes ned når du og familien sitter ved spisebordet.

maskulint kjøkken

3. Oppholdsrommet

Stuen tilhører hvilesonen i boligen, og er i utgangspunktet planlagt som et rom hvor man kan slappe av og hente seg inn. Dermed blir kravene til arbeidslys mindre i stuen enn på kjøkkenet, og behovet for koselys blir tilsvarende større. 

Leselamper er det eneste unntaket. De kan settes ved begge ender av sofaen eller i lesekroken. Lyskildene i taket bør plasseres langs veggene slik at veggene selv, bilder, gardiner og bøker lyses opp og reflekterer indirekte lys ut i rommet. Det finnes gode alternativer til tradisjonelle taklamper og vanlige downlights. 

Husk at det må være nok stikkontakter i stuen og arbeidsrommet. 

maskulin stue

4. Spisestuen

Det er vanskelig å forestille seg en spisestue uten taklampe. Den skal kaste lys over bordet og serviset og få glassene til å funke. Oppmerksomheten skal samles rundt bordet og bordets gleder. Det forutsetter at taklampen henger relativt lavt, men ikke så lavt at middagsgjestene ikke ser hverandre. 

Grundig planlegging er nødvendig for å få plassert lampen riktig. Du må vite størrelsen på bordet lampen skal henge over, og du må kjenne avstanden mellom bord og vegg. Lampens underkant bør helst være ca. 60-70 cm fra bordplaten. Ofte henger lampene for høyt, og man mister samspillet mellom bordet. I slike tilfeller har du skaffet deg en vanlig taklampe og ikke en hyggelig og samlende spisebordlampe.

I spisestuen anbefaler vi å lyssette gardinene ved hjelp av integrert lys i gardinbrettet. Det virker eksklusivt, og gir fargeeffekt ved at lyset i gardinen reflekteres tilbake til rommet.

5. Soverommet: Ditt private hotellrom?

Som vi var inne på tidligere, er soverommet i ferd med å bli det nye oppholdsrommet fordi man der kan skaffe seg ro og alenetid. Det betyr at rommet må ha mange typer lys: leselys, hyggelys og arbeidslys. Dempet lys er nødvendig når man ser på tv, innfelt lys i garderoben for å få god oversikt over klærne, og til slutt godt lys til bruk ved rengjøring. I praksis er det behov for en blanding av direkte og indirekte lys. 

Belysningen på soverommet bør kunne sjekkes av på denne listen: 

  • Dersom soverommet deles av to personer, må leselyset innrettes slik at den ene kan lese samtidig som den andre sover.
  • Det må være mulig å lade mobiltelefonen ved sengen. Kanskje bør stikkontakten plasseres høyt så man slipper å famle rundt på gulvet.
  • Alt lys i rommet bør kunne slås av fra sengen. 

Tenk også gjennom hvilket “nattlys” du ønsker når du for eksempel skal opp om natten. Mange føler at de blir altfor våkne ved full belysning. 

La deg inspirere av hotellrom hvor det ofte er mange smarte løsninger, både når det gjelder stikkontakter og plassering av lamper.

Les også: Få hotellstilen på soverommet

Hotel inspirert soverom

6. Baderommet: Bad eller spa? 

Bestem først hvilken type bad du ønsker. Det vi tidligere har kalt et bad å sove til, er spa-inspirert. Et bad å våkne til er et bad for travle morgener med krav til tempo og effektivitet. 

I det første tilfellet bruker du lyseffekter for å skape stemning. Lyset skal være dempet. Det passer godt med lys innfelt i fronten på badekaret eller under servantskapet. Ledlys i veggnisjene og inne i overskap er også en god ide. Downlights må brukes med forsiktighet og ikke for langt fra veggen. Du behøver hyggelys når du sitter i badekaret, og da kan du ikke ha lamper som lyser rett ned. Hvis målet kun er et funksjonelt bad, legger du mindre vekt på detlajer og stemning. Rasjonelt og effektivt er stikkordene her. I dette tilfellet ønsker du å unngå skyggeeffekter, stikk motsatt av hva du gjør når du bygger spa-badet. 

Uansett hvilken type bad du velger, må det være godt lys i tilknytning til speilet. Innfelt lys kan anbefales, det gir et flatterende speilbilde. Denne løsningen er inspirert av teatergarderobens speil. Uønsket skyggelegging av ansiktet elimineres, og belysningen er gunstig når man skal sminke eller barbere seg. Velger du downlights, bør de plasseres så nær speilet som mulig. Lyset skal reflekteres fra speilet, ikke treffe deg i hodet. 

Forstørrelsesspeil med innfelt lys kan være praktisk i hverdagen. Selv om man ikke ønsker å se ansiktet sitt i dobbel størrelse hele tiden er det greit ved behov.

Ønsker du å fornye badet? Les hvordan du kan få et nytt fantastisk bad på bare 2 uker. 

Bad med marmor

7. Lagringsrom

Familier behøver ofte mye lagringsplass, og her er det nødvendig med mye lys. Du må tenke praktisk med utgangspunkt i familiens konkrete behov. Skal fryseboksen stå i lagringsrommet, må strømuttaket til denne være riktig plassert. Alle stikkontakter bør monteres 90 cm oppe på veggen. Med tradisjonell plassering ved gulvlistene, må du ned på kne for å bruke kontaktene. Dessuten begrenser du lagringsmuligheter – kontaktene kan jo ikke blokkeres.

walk in closet

8. Gjennomgangsrom

Gjennomgangsrom er som nevnt ofte kjedelige, men med godt planlagt belysning kan du få mye ut av dem. Billedbelysning og uplights er gode eksempler på enkle tiltak som gir liv til rommet. Lys opp taket ved hjelp av vegglamper, og du hever inntrykket flere hakk.

Har du et prosjekt du vil diskutere med oss? Vi svarer deg gjerne på dine spørsmål