Showkjøkken forsterker restaurantopplevelsen

Denne artikkelen er tidligere publisert i Reiseliv1

Åpne eller halvåpne løsninger er en viktig kjøkkentrend i restaurantbransjen. Noen viser frem det mest spektakulære, f.eks. grill og avanserte kjøkkenapparater, mens andre velger full åpenhet og lar gjestene følge alle arbeidsprosesser.

Interiørarkitekt Justyna Tosiek hos Ramsøskar Interiørarkitekter har vært med på å skape flere såkalte showkjøkken. Hun begrunner de åpne løsningene med restaurantenes ønske om transparent og ærlig drift. Fordelene er mange for alle parter – både gjester, medarbeidere og restaurantdriver.

Gjestene

Et restaurantmåltid er en sanseopplevelse, og anledningen til å følge med i tilberedningen gir en utvidet opplevelse som involverer flere sanser. Man ser råvarene, hygienerutinene og dyktige fagfolk i arbeid.

  • Gjestene får på denne måten bekreftet at maten er nylaget og at produksjonsprosessen er trygg. Denne åpenheten bygger tillit og gjør relasjonen mellom gjestene og restauranten mer personlig. De kan selv konstatere at spisestedet har klasse og driver profesjonelt.

Litt avhengig av innredningen som velges, blir det mulig for restauranten å samhandle tett med publikum, fortsetter Justyna Tosiek.

  • Gjestene kan enten sitte ved tradisjonelle bord med utsikt mot matlagingen eller ved bardisker som er integrert i kjøkkenløsningen. I det siste tilfellet kan de delta direkte. De stiller spørsmål, plukker opp tips og benytter anledningen til å lære. I en tid hvor interessen for mat og matlaging er stor, setter mange pris på denne muligheten.

Medarbeiderne

Med showkjøkken blir kokkene synlige som fagpersoner. De får oppmerksomhet og møtes med interesse.

  • Det øker selvsagt yrkesstoltheten at kompetansen din etterspørres. Å arbeide med publikum til stede gir inspirasjon, stimulerer kreativiteten og lar den enkelte få vise frem sin lidenskap for

Dessuten betyr showkjøkken bedre arbeidsforhold, utdyper Justyna Tosiek. Når det åpnes opp og veggene fjernes, får medarbeiderne tilgang på mer luft og naturlig lys fra store vinduer. Gevinsten for det fysiske arbeidsmiljøet er godt dokumentert.

Restaurantdriveren 

En mer personlig relasjon til gjestene er selvsagt av stor verdi for restauranten.  Åpne kjøkkenløsninger tiltrekker seg dessuten oppmerksomhet og gir mulighet for mer rasjonell arealutnyttelse, forklarer Tosiek:

  • Skiller man mellom kjøkken og restaurant, forbruker man areal og utløser som regel også behov for transportsoner. Denne plassen kan med fordel brukes til kjøkkeninnredning og -utstyr som man så fremhever ved hjelp av spennende design.

Showkjøkken virker i tillegg disiplinerende: Kravene til ryddighet, rutiner og personaluniformer blir strengere. Vedlikehold av utstyr må foregå kontinuerlig for å sikre at alt ser upåklagelig ut hele tiden. Det må etableres arbeidsprosesser basert på god kunnskap om logistikk og funksjonalitet slik at tilberedningen av mat foregår på en naturlig måte uten preg av uro og stress. Selv om alt dette kan bety mer planlegging innledningsvis, er det ingen tvil om at gevinsten i form av rasjonell drift er betydelig.

I praksis

Målet er å gjøre showkjøkkenet til et blikkfang og samlingspunkt i lokalet. Det fungerer også som romdeler slik at det blir enklere å dele restauranten inn i separate soner. Farge- og materialvalget er avgjørende, forteller Justyna Tosiek. Kjøkkenet skal fremheves og fremstå som rent og hygienisk. Dersom man bruker for mange mørke fargetoner, vil det virke gammelt og dystert.

Belysning og himling

Belysningsopplegget må være nøye gjennomtenkt. Det skyldes at grensen mellom arbeidssone og oppholdssone er flytende og at kravene til lysstyrke og lysfarge er ulike for de to delene av lokalet.

  • Det skarpe og kalde arbeidslyset må være så å diskret som mulig, men samtidig funksjonelt og tilstrekkelig til å skape gode arbeidsforhold. Armaturene må ikke være prangende, og de må tåle plassering i våt- og varmesoner. Nedsenket himling over kjøkkenet er et godt virkemiddel. Det skarpe lyset kommer da ikke i fokus og vil ikke overstyre den behagelige, dempete belysningen i gjesteområdet.

Et lavere himlingsparti vil også sikre tilstrekkelig ventilasjonsstyrke over utvalgte arbeidssoner.  I tillegg til å være funksjonell skaper denne typen himling et rom i rommet. Den trekker oppmerksomhet, rammer inn kjøkkenet og peker på et viktig punkt i lokalet, sier Justyna Tosiek.

Materialer 

Velger man showkjøkken, kan det ikke gjøres halvveis. Åpne løsninger tåler ikke et nedslitt preg. Materialene er en viktig estetisk faktor, men hygiene, holdbarhet og evne til å tåle røff bruk og hardt renhold like viktig.

  • Overgangen mellom den industrielle delen av lokalet og gjesteområdet må være sømløs. Finishen på synlig utstyr må ha høy kvalitet slik at helhetsinntrykket er profesjonelt og moderne. Interiørløsningen må være gjennomgående, men uten at estetiske løsninger, materialer og farger overstyrer aktiviteten i kjøkkenet.

Stein, stål og glass brukes som oftest der maten lages og varmebehandles, forklarer Tosiek. Utvendige fronter og dekorelementer har ofte mykere finish, f.eks. treverk, dekorative paneler i laminat e.l.  På denne måten kobles kjøkkenet med andre elementer i lokalet. I noen tilfeller vil showkjøkkenets industrielle look inspirere interiørarkitekten til å utvikle et konsept bygget rundt denne.

Planlegging og prosjektering av showkjøkken er en kompleks prosess som krever tett tverrfaglig samarbeid slik at logistikk, estetikk og funksjonalitet trekker i samme retning og skaper merverdi for den som driver restauranten, avslutter interiørarkitekt Justyna Tosiek.