Ønsker du en god planløsning?

En god planløsning kan gi deg mye mer for pengene. Kanskje har leiligheten eller huset du sitter i nå et mye større potensiale enn du tror?

Skal du rehabilitere leiligheten din eller kjøpe nytt hus, er rominndelingen noe av det viktigste du må vurdere. Ikke nøl med å justere den. Utgangspunktet er plassbehovet du har i dag, men husk at dette kan endre seg mye i løpet av kort tid, for eksempel når barna vokser til. Det er planløsningen som da avgjør om boligen enkelt kan tilpasses, eller om du må i gang større ombyggingsarbeider. Vi har møtt mange som har angret på at de var for lite forutseende: En rask beslutning er ikke alltid en god beslutning.

Behovene varierer mye fra person til person og fra familie til familie. Felles for oss alle er det at vi har ulike behov som skal dekkes. Vi skal leve godt i boligen vår – vi skal lage mat, leke, være sosiale, se på TV, holde selskaper og gjøre husarbeid. Vi skal også sove, ha mulighet for å slappe av eller trekke oss tilbake med en god bok eller med oppgaver som krever konsentrasjon.

En godt gjennomtenkt planløsning er den beste garantien for at boligen skal fungere i hverdagen. Nedenfor finner du en praktisk sjekkliste for arbeidet med planløsningen. I Ramsøskars boligbok kan du lese om det viktige skillet mellom boligens aktive og passive soner. Der får du også en detaljert oversikt over kravene til hvert enkelt rom i boligen.

Sjekkliste:
1) Skaff nøyaktige tegninger fra plan- og bygningsetaten i kommunen. Disse kan du stole på når du måler opp.

2) Vurder nøye hvilke behov boligen skal dekke. Tenk langsiktig slik at du unngår ny renovering når behovene endrer seg. Det skjer raskere enn du aner.

3) Marker bærevegger og lettvegger på tegningen med ulike farger. Lettvegger kan enkelt fjernes. Du kan flytte bærevegger også, men det koster mer. Hvis gevinsten er et ekstra rom, er du kanskje villig til å ta utgiften?

4) Tenk logistikk når du utformer ny løsning. Beskriv en helt alminnelig dag fra du står opp til du legger deg. Mennesker er vanedyr, og det bør du ta hensyn til: Hvor skal frokosten spises? Hva med middagen? Hvor skal TV-apparatet plasseres, og hvor vil du sitte i fred med avisen lørdag formiddag?

5) Ikke velg åpen planløsning før du er helt sikker på at den vil fungere. Utsyn går hånd i hånd med innsyn, og romfølelse kan derfor lett bli ”rotfølelse”.

6) Tegn en skisse av ny planløsning i riktig målestokk – gjerne på matpapir. Kjøp deg en reduksjonslinjal i en papirhandel – da kan du lage tegninger i flere målestokker. Det kan også være lurt å bruke lasermåler. Det gir økt sikkerhet. Noter alle målene på tegningen.

7) Sett møblene inn på tegningen. Ta mål av dem slik at beregningene blir helt nøyaktige. Det er kjedelig å finne ut i ettertid at favorittsofaen ikke passer noe sted. Sett også inn målene på nye møbler før du bestiller dem. Dersom det ikke er plass, er det greit å vite det før sofaen er kjøpt og betalt.

8) Sørg for avstand mellom vegger og dører. Da blir det enklere å møblere. Er døren plassert i kroken, betyr det begrensninger.

9) Vil du flytte på vinduer, må du huske at avstanden mellom gulvet og kjøkkenbenk eller badebenk må være 90 cm.

Har du lyst på en signert utgave av Ramsøskars Boligbok?

Bestill her