Tenk før du kaster fremtidens antikviteter

Det er vanskelig å forutse hva som blir morgendagens samleobjekter. Altfor mange vakre møbler og gjenstander ender på søppelfyllingen, på loppemarked eller på Finn.no. Vær forsiktig, så du ikke kvitter deg med fremtidige antikviteter.

speil, antikk, interiør, gullspeil

Vintagebegrepet viser at smaken ikke utvikler seg i rett linje, men i sirkel. Noe av det som er umoderne nå, vil bli etterspurt igjen. La ikke god økonomi være et hinder for å beholde flotte, gamle ting. Noen ganger er det lurt å trekke om et gammelt møbel heller enn å kjøpe nytt.

Forutsetningen for en personlig stil er at vi tar vare på vår egen historie. Gjenstander som betyr noe for oss, gir uttrykk for vår identitet. De fortjener å bli med fra livsfase til livsfase. Dessuten er de ofte mer spennende enn nyeste nytt. Hvis ingenting i interiøret forteller hvor du kommer fra, blir det fort sjelløst og kjedelig.

Ramsøskar gir deg to enkle råd:

For det første: Ta vare på det som fremkaller gode følelser. Det kan være en gjenstand du har arvet eller et møbel som minner deg om barndommen. Det kan også være en ting fra et stadium i livet som du husker med glede.

For det andre: Velg med omhu og husk mengdeforholdet. Er halvparten gammelt og halvparten nytt, vil interiøret virke uferdig og rotete. Det kan se ut som om du ikke har klart å bestemme deg for stil. Kunsten er å løfte frem enkeltgjenstander.

Her får du noen eksempler til inspirasjon:

spisestue, interiør, antikk

Ovnen i støpejern er et klenodium som eieren av denne boligen ville ta vare på da huset ble rehabilitert. Møbleringen er stram og enkel. Det gjør at ovnen fremheves og blir et spennende kontrastelement.

interiør, kommode, antikk

I dette tilfellet var det viktig for eieren av boligen å finne plass til en gammel, arvet kommode. Den ble integrert i bokhyllen og fikk hedersplassen i rommet – fint fremhevet av innfelte spotlys.

kjøkken, spisestue, interiør

Denne spisestuen har stor verdi for boligens eier, og den gjør seg godt i moderne omgivelser. Kontrasteffekten er stor mht. både form og farge. Det nye fremhever det gamle – og omvendt.

foaje, trappeoppgang, trapp, interiør

En anonym hall kan bli til et sprekt inngangsparti. Den originale trappen kler lampen med blikkfangeffekt, de moderne møblene og de marokkanske gulvflisene.

interiør, sofa, antikk

Denne sofaen ble trukket om i en dristig farge, og treverket ble lakkert sort. Det flotte møbelet ble dermed til et blikkfang som forteller en historie og gir interiøret personlig preg.