Tips og råd om oppussing

Når lyset vender tilbake om våren, blir det ofte tydelig at boligen har skavanker som vi klarer å lukke øynene for i mørketiden. Dessuten er feriepengene snart på konto, så da melder tanken om oppussing seg.  Kanskje er det nå du skal sette i gang?

Vi har bedt interiørarkitekt Ida Kjærvik om å avsløre hemmelighetene bak det hun kaller oppussing light:

 • Full rehabilitering er dyrt, arbeidskrevende og ofte komplisert. Overflateoppussing kan gi veldig god effekt og er overkommelig, både praktisk og økonomisk. Denne typen oppgradering egner seg når du har behov for å friske opp hjemmet ditt, er lei av interiøret, eller synes det er umoderne. Velger du light-versjonen, kan du som regel utsette totalrehabiliteringen i flere år.

Ida Kjærvik, Interiørarkitekt

Ingenting må være tilfeldig

Når du blir ivrig, fortaper du deg lett i detaljer. Husk at det er helheten du skal bli fornøyd med. Bestem deg tidlig for hva som skal være den røde tråden som får interiøret til å henge sammen. Det kan være farger, tekstiler, teksturer og kontraster:

 • Moderne boliger er ofte basert på åpne eller halvåpne løsninger som gir god romfølelse. Det betyr at du må se flere rom eller soner under ett. Dersom du ikke planlegger ut fra det perspektivet, kan inntrykket bli urolig og forvirrende. Det hjelper ikke hvor fine detaljene er hvis de ikke passer sammen.

Tips nr.1: Maling og tapet

Noen malingsstrøk eller litt tapet kan gjøre underverker og få et rom til å virke helt nytt, forklarer Ida Kjærvik.  Det er følelser som bestemmer hvilke farger vi liker, og interiørarkitekten råder deg til å lage din egen fargepalett der du setter sammen farger som fremkaller glede og gode følelser. Behøver du hjelp, kan du støtte deg til Ittens fargehjul: Elevkanalen – Fargelære

 • Fargene må brukes på en planmessig måte, og tommelfingerregelen er enkel: Gjennomgangsarealer, f.eks. inngangsparti og korridorer, kan ha spenstigere farger enn oppholdsrom. Der bør atmosfæren være roligere og mer dempet.

Når du velger farger til boligen din, må du tenke på samme måte som når du komponerer et bilde.  Alt henger sammen med alt. Beveg deg gjerne gjennom boligen med store fargeprøver i hånden.  Vurder rommene både hver for seg og samlet.

Råd

 • Å male hele rommet i én og samme farge er effektfullt (dvs. vegger, tak, lister, vindusposter osv.)
 • Å male dørflater, tak, listverk og vindusposter i en annen farge enn den tradisjonelle hvite kan også bli vellykket.  Vurder også frontene på kjøkkenskapene og dørene på garderobeskapene.
 • Samme farge, men forskjellig glansgrad er spennende. Matte vegger mot blanke dører er en mulighet. Effekten forsterkes ved mørke farger.
 • Dersom du ikke er redd for tapet, kan du bruke det i hele rommet og velge en av grunnfargene til dørblader, vindusposter osv.
 • Synes du full tapetsering blir for mye av det gode, kan du nøye deg med en vegg eller to.
 • Nye gardiner som matcher tapet eller maling binder sammen og løfter helhetsinntrykket.
interiør soverom nordisk

Tips nr.2: Belysning

Riktig belysning kan heve interiøret ditt flere hakk, dårlig belysning trekker inntrykket ned.  Lys er mye viktigere enn de fleste er klar over, mener Ida Kjærvik:

 • Du må velge lyseffekter som får boligen din til å komme til sin rett. Også her er tommelfingerregelen enkel: Det må være nok lys, dvs. riktig lysmengde i alle rom, og lyset må være av rett type. Du kan ikke ha hyggelys der du trenger arbeidslys – eller omvendt.

Lysbehovet varierer fra sone til sone i boligen. Der du skal arbeide, for eksempel på kjøkkenet, er det nødvendig med mye og godt lys. I garderoben trenger du rikelig med lys på klær og sko.

–  I hvilesonene, f.eks. stuen, stiller det seg annerledes.  Der skal du slappe av og kose deg, og da bør du ha mykere, stemningsskapende lys. I tillegg behøver du direkte belysning på bilder, på bøker og på andre gjenstander som du ønsker å fremheve.

interiørarkitekt kjøkken

Råd

 • Lag en oversikt (tegning) som viser hvor fastmonterte lamper, downlights, spotlys og lysskinner skal plasseres – i tak og på vegger. Da kan du planlegge systematisk
 • Skap spennende belysningseffekter ved hjelp av ledstrips som finnes i mange varianter. De er ikke kostbare, og de er enkle å montere.  Bruksområder:
  • i bokhyller, under kjøkkenskap og benkeplater, inne i klesskap, i gardiner og i nisjer
  • sengen og foran gardinene
  • i trappen
 • Bruk lyseffekter til å fremheve detaljer, f.eks. en vakker gjenstand eller et spesielt møbel som du vil trekke oppmerksomheten mot.
 • En ny flott lampe, gjerne med wow-effekt, kan helt alene gi nytt liv til et rom.

Tips nr. 3: Gjenbruk og bærekraft

Ta en titt på loftet og i kjelleren, anbefaler Ida Kjærvik. Kanskje har du gjenstander eller møbler som du har satt bort fordi de er umoderne, men som du egentlig er glad i.

 • Disse kan forvandles. De kan males, trekkes om eller omskapes til noe helt nytt. Det finnes en rekke nettsider der du kan lete etter inspirasjon. Dersom du googler f.eks. Pinterest eller Ikea hack, er verden åpen. Det er bare fantasien som setter grenser.

Råd

 • Gammelt møbelstoff kan byttes ut med moderne trekk i frekke mønstre
 • Et morsomt hodegjerde kan gi deg en helt ny seng
 • Du kan male et gammelt bord i en farge fra fargepaletten din
 • Et spisebord kan gjøres om til sofabord ved å forkorte understellet/bordbena
 • Du kan gi deler av et møbel nytt liv, f.eks. bordplaten på et marmorbord med umoderne understell
 • Gamle speil og billedrammer blir som nye med litt spraymaling

Tips nr.4: Spander noe nytt

Selv om du kan oppnå mye med enkle midler, lønner det seg å investere litt for å sette prikken over i’en, anbefaler eksperten Kjærvik. Du kan gjøre det på to måter:

 • Du har mye igjen for å legge litt penger i utvalgte enkeltgjenstander. Litt hverdagsluksus trenger vi alle, og alt som har wow-effekt og gir overraskelse vil få deg til å føle at du har gjennomført en større rehabilitering. Selv føler jeg at jeg har fått helt nytt kjøkken bare ved å skifte benkeplate og fliser over kjøkkenbenken.

En annen løsning er å kjøpe puter, tekstiler, grønne vekster eller spesielle gjenstander som binder sammen interiøret og fremhever stilen din. Det gir svært synlige resultater, avslutter Ida Kjærvik.