Ut med 70-tallet

Interiørarkitektens drøm er rehabiliteringsprosjekter der alle steiner skal snus. De er fulle av faglige utfordringer, og det er spennende for alle parter å se forandringene vokse frem.

Det forteller interiørarkitekt Monica Marie David-Andersen som var hovedansvarlig da denne eneboligen fra 1970-tallet skulle oppgraderes til dagens stil og standard. Når vi ser bort fra alminnelig vedlikehold, hadde den stått nesten urørt siden den ble bygget.

Ramsøskars oppdrag var å utvikle konsept, planløsning og tekniske spesifikasjoner. Vi var mye til stede gjennom hele  byggeprosessen og hadde et tett og godt samarbeid med veldig engasjerte huseiere. Prosjektet var spennende fra først til sist. Fine farger, vakre tapeter og mye spesialdesign gjør at det utmerker seg.

Monica Marie David-Andersen er interiørarkitekt og boligansvarlig hos Ramsøskar Interiørarkitekter AS. Hun har erfaring med alt fra små leiligheter til store og omfattende boligutviklingsprosjekter. Faglig sett brenner Monica Marie for to saker: personlig stil og gode planløsninger.

Arbeidet omfattet hele husets hovedetasje. Planløsningen ble tilpasset dagens behov. Alle vinduer ble byttet, og fasaden ble modernisert.  Kjøkken, stue, spisestue, fire soverom, baderom og entre med gjestetoalett ble totalrenovert. El- og ventilasjonsanlegg er skiftet.

Kjøkken og spisestue

– Det startet med planløsningen. Boliger fra denne perioden har ofte mange små rom og virker derfor trange og kronglete. Dette var gjengs byggeskikk da huset ble oppført. Hovedgrepet var å åpne opp slik at boligen ble lysere og luftigere. Eierne ville utnytte arealet bedre, og øverst på ønskelisten sto et kjøkken som var stort nok til at flere kunne arbeide der samtidig.

Huset hadde bl.a. vindfang, et tradisjonelt husmorkjøkken med vaskerom på den ene siden og klassisk spisestue vegg i vegg på den andre siden. Vaskerommet ble innlemmet i kjøkkenet, og den smale døren inn til spisestuen ble erstattet med en dobbel glassdør som sikrer god kommunikasjon mellom de to rommene. Åpen løsning ble vurdert, men eierne ønsket å kunne stenge ved behov. Den nye glassdøren ble en god og funksjonell mellomløsning.

Maskulint design av kjøkken

Kjøkkenet er fra IKEA, men det ble hevet flere hakk ved hjelp av en eksklusiv benkeplate, en stilig ventilator, flotte dørhåndtak og vakre armaturer. Hvitevarene er far Miele.

– Egentlig kunne kunden tenke seg et enda større kjøkken, men trappehuset er plassert slik at det var vanskelig. Trappen kunne selvsagt ha vært flyttet, men da snakker vi om en svært stor operasjon som ikke lot seg forsvare i et kost-nytte-perspektiv. Den tanken ble derfor droppet.

Det tidligere vaskerommet hadde dør ut mot hagen. Også denne ble erstattet av en glassdør som gir bedre romfølelse og økt lysinnslipp. Ser man spisestue og kjøkken under ett, er det nå gjennomgående lys der det tidligere var trangt og mørkt. Foringene som trekker skapene helt til taket, bidrar til et helhetlig uttrykk.

Entre og stue

Vindfangene hører fortiden til, mener Monica Marie David-Andersen. Disse rommene skulle opprinnelig hindre at kaldluft og søle fra klær og sko ble trukket inn i boligen. Ulempen var at de var små og vanskelige å holde ryddige. Vindfangene bidro sjelden til et positivt førsteinntrykk av boligen.

– I dag har de fleste av oss varme i gulvet og foretrekker en større og brukervennlig entré. I denne boligen flyttet vi døren til det tilstøtende gjestetoalettet for å få en mer praktisk garderobe. Det ble montert ytterdør med glassfelt og skyvedør mellom entreen og spisestuen. Lysinnslippet er gjennomgående også her.

Den gamle peisen i stuen ble avløst av en ny som er varmeeffektiv og har et nettere uttrykk. Det ble satt inn nye skyvedører mot terrassen, og ett av vinduene ble utvidet. Lyseffekten var målet også her.

Mellom stuen og spisestuen var det tidligere helt åpent. Her ble det satt opp en skillevegg med innfelt bokreol. To fluer ble dermed slått i en smekk: Spisestuen er nå delvis avskjermet, og boligen har fått en etterlengtet lesesone.

Soverom og bad

Huset har fire soverom, men med ett unntak er barna voksne og har flyttet hjemmefra. To av soverommene ble derfor gjort om til arbeidsrom. Begge har daybed med god oppbevaringsplass slik at de kan fungere som gjesterom ved behov. Arbeidsplassene har lang og romslig benkeplate, rikelig med stikkontakter og oppbevaringsplass.

Soverommet til familiens tenåring har et personlig uttrykk valgt av beboeren selv. Plassbygde løsninger og dominerer.

Badet er gjort langt mer funksjonelt enn det var, forklarer Monica Marie David-Andersen. Tidligere hadde det inngang både fra gangen utenfor og fra ett av soverommene, noe som selvsagt begrenset innredningsmulighetene. Dusjen var plassert ved siden av et vindu og lufteparti.

En del av gangen ble lagt inn i badet, og det tidligere luftepartiet ble blendet. Dusjen ble flyttet slik at man nå dusjer fra vinduet og ikke det slik man gjorde før. Badet har innfelte speil, nisjer og elektriske håndkleholdere. Mange av løsningene er plassbygde og gir rikelig oppbevaringsplass.

Overflater og belysning

Eierne ønsket å modernisere uttrykket. De valgte en personlig og fargerik stil preget av duse toner, tapeter og ekte materialer.  Atmosfæren er lun og varm.

– Veggene på kjøkkenet er eksempelvis varmt grønne, og kjøkkenfrontene er i mørkbeiset eik. For å bryte opp det litt strenge uttrykket ble det brukt spennende tapeter flere steder i boligen.

Fine detaljer bidrar til et helhetlig og harmonisk uttrykk. Stikkontakter og brytere er sorte, og det er brukt mørke vinduer i stedet for hvite. Interiøret er strammet opp ved at taklister og gerikter er fjernet. Gulvlistene er de smaleste som er å finne.

Belysningsplanen er oppgradert, og varierte lyskilder gir godt funksjonslys samtidig som de skaper spennende og tidsriktige lyseffekter. Det er brukt både downlights, ledlister og klassiske armaturer.

Tapetet i spisestuen henter opp grønnfargen fra kjøkkenveggene. Det bidrar til at de to separate rommene fremstår som en enhet.