Vellykket boligvisning i tre steg

Mange er ruset på boligdrømmen sin, men kjærlighet ved første blikk er ikke nok. Beslutningen du tar etter boligvisning må bygge på fakta og kunnskap. Akkurat nå må du også ta hensyn til at boligmarkedet er brennhett.

boligvisning

Boliginvesteringen er den største og viktigste investeringen de fleste av oss gjør, men likevel styres den ofte av følelser. Man stiller uforberedt på boligvisning, liker det man ser og leverer bud neste morgen.  Mange legger mer arbeid i å kjøpe en bruktbil til 50.000 kroner enn en brukt bolig til fem millioner.

interiørarkitekt stue1

Vær kritisk

Boligannonsene er som regel utformet for å lokke frem drømmen i oss.  Hvem ønsker vel ikke en unik, sjarmerende, idyllisk, lekker, velholdt, barnevennlig, solrik, strøken, moderne drømmebolig med sjel og sentral beliggenhet?

Du må derfor være godt forberedt når du skal på boligvisning. Sett deg inn i prospektet, les det kritisk, og husk å ha med en lasermåler. Skriv ut både plantegningen og annonseteksten slik at du kan vurdere systematisk. Dekker boligen behovene dine? Hvilke ulemper har den? Må den pusses opp før du flytter inn? Vil møblene dine få plass, eller må du kvitte deg med noe du er glad i?

Fordi det følelsesmessige inntrykket tillegges stor vekt, har det vokst frem et marked for styling, servering osv. Vær oppmerksom på at styling dreier seg både om å pynte salgsobjektet og om å skjule feil og mangler. Vær derfor kritisk. Duftlys kan for eksempel skjule lukten av sopp og fuktskade.

Styling kan sammenlignes med kakepynt – det er ikke den som avgjør kvaliteten på kaken.

Vær glad i boligdrømmen din, men hold samtidig hodet kaldt. Forelskelse ved første blikk er ikke nok. Hvis du får ubehagelige overraskelser ved innflytting, hjelper det lite at megleren skapte en atmosfære i boligen som traff deg midt i hjertet. Gå analytisk til verks når du er på boligvisning, og del gjerne analysen i tre steg.

Steg 1: Kartlegging

Bruk plantegningen du skrev ut før visningen og foreta kontrollmålinger. Øyemål er ikke til å stole på. Gå fra rom til rom, vurder nøye og ta bilder av gulv, tak og vegger. Det er smart å ta ett bilde fra hvert hjørne i alle rom, da får du det totale inntrykket. Husk å notere underveis.

Ni ting du må undersøke når du er på boligvisning:

 • Tilfredsstiller planløsningen behovene dine? Er det enkelt å møblere? Er planløsningen i prospektet nøyaktig, eller er det avvik mellom tegningen og de faktiske forhold?
 • Hvilke vegger er bærevegger og hvilke er lettvegger? Dette er viktig å vite dersom du ønsker å endre rominndelingen.
 • Er gulv, vegger og tak i god stand? Finnes det strie som må helsparkles? Finnes det stukkatur som du blir begeistret over, men som må repareres?
 • Er lamper og stikkontakter plassert der du trenger dem? Er det elektriske anlegget skjult i veggene, eller finnes det synlige ledninger i taket?
 • Hvilke varmekilder har boligen? Hvis det er varmekabler, hvor gamle er de?
 • Er det membran på badet? Er det dusjkabinett, eller dusjer man rett på gulvet? (Risikoen for lekkasje er størst i det siste tilfellet.)
 • Er det høye eller lave vinduer, og hvor gamle er de? Husk at lave vinduer og vinduer som åpnes innover kan gjøre møblering og flytting av kjøkkeninnredning vanskelig.
 • Er boligen tilstrekkelig isolert?
 • Er ventilasjonen basert på sentralavsug med vifte på taket eller punktavsug med sjakter som kanskje drar lukten av din matlaging inn på badet til naboen? Er det restriksjoner på endring av ventilasjonsopplegget?

Still spørsmål til megleren, og gi deg ikke før du har fått svar på alt du lurer på.

Steg 2: Vurdering

På grunnlag av kartleggingen tar du stilling til hvor mye du må investere i tillegg til kjøpesummen:

 • Er det behov for helt nødvendig utbedringsarbeid for at boligen skal kunne fungere? Hvis ja, hva gjøres, og hva blir prisen?
 • Hva må til for at du skal bli helt fornøyd? Må du ta hele kostnaden på én gang, eller kan arbeidet fordeles over en litt lengre periode? Kjøkken og bad er de største utgiftspostene. Kan du vente en stund før du går løs på disse rommene?

Kjøp aldri en bolig som pusses opp med en gang dersom du mangler penger til rehabiliteringen. Et oppussingsobjekt egner seg best for den som er glad i å pusse opp – ikke for den som liker å drømme seg bort.

Vær spesielt oppmerksom på badet. Her er det lite du kan gjøre selv, og det finnes som regel ingen enkle løsninger. Du er avhengig av profesjonell hjelp, og den er som regel kostbar. Husk at det skal lite til før det blir dyrere enn du opprinnelig tenkte. Mange ønsker seg et drømmebad, og da flyr pengene fort.

Steg 3: Beslutning om boligkjøp

Du har nå grunnlag for å vurdere om du skal by på boligen – og i tilfelle hvor mye. Trekk en nøktern konklusjon. Jo mer som skal til for at boligen blir slik du vil ha den, jo mindre attraktiv bør den være for deg. Velger du likevel å by, må du i budrunden ta høyde for den kapitalen du trenger til oppussing. Det er ingen skam å stoppe når smertegrensen er nådd.

Husk også at dagens rekordlave rente har drevet boligprisene i været. Ta høyde for at renten vil stige. Det bør ikke komme som en overraskelse på deg.

Hvis du får tilslaget, bør du før kontrakten underskrives sikre deg rett til å besiktige boligen én gang til før overtakelse slik at du kan gjøre de nødvendige undersøkelser (ta mål, vurdere farger osv.). Pass på at dette blir klart og tydelig avtalt. Du må også forsikre deg om at plantegningen er reell og at antall kvadratmeter faktisk stemmer.